Naruszenie majątkowych praw autorskich...

• Autor wątku Autor wątku meliana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meliana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
wczoraj dostałam pismo od jednej z kancelarii dot : naruszenia majątkowych praw autorskich praw do wzorów wspólnotowych oraz popełenieniu czynów nieuczciwej konkurencji na szkodę firmy X poprzez import, oferowanie, reklamowanie i wprowadzanie do obrotu orazskładowanie w tych celach podrobionych produktów o nazie \X....
Firma ta poprzez kancelarię- żąda ode mnie wciagu 3 dni wyjaśnien - zniszczenia reszty towaru , podanie skad miałam te produkty i podanie komu je wysłałam. Każą także w ciągu 7 dni zaplacic 3000zł...
Faktem jest, że umieścilam na popularnym serwisie na ktorym sprzedaje się różne rzeczy 2 sztuki zabawek dla dzieci ( koszt jednej to 24 zl) isprzedalam jedna z nich- jak sie okazalo do Pani z kanceralii celem sprawdzenia oryginalnosci produktu...Ja nie mialam pojęcia, że taka rzecz była podrobka jakiejś firmy! :( faktem jest, że wygooglowalam podobbne rzeczy i sciagnelam zdjecia z wyszukiwarki i ich użyłam. Teraz jestem oskarżona..proszę o pomoc...

jeżeli sprzedałaś jako osoba prywatna to wezwanie jest bezprzedmiotowe jak jako firma to inny problem. Żeby było jasne oskarżać może cię prokurator a ten do ciebie nie pisze. Możesz dostać pozew cywilny od innej firmy i to za pośrednictwem sądu a ten też do ciebie nie pisze. Więc jakieś pismo od jakiejś kancelarii czy drukarni czy mydlarni nie ma żadnej mocy oprócz tego cze cię zdrowo nastraszyli skoro piszesz na tym portalu.;)

meliana napisał:
... faktem jest, że wygooglowalam podobbne rzeczy i sciagnelam zdjecia z wyszukiwarki i ich użyłam. Teraz jestem oskarżona..proszę o pomoc...
Zatem byłaś świadoma, że to są cudze wzory. Możesz zwrócić się o udokumentowanie praw do wzoru przemysłowego jednak pamiętaj, że to Ty dokonałaś deliktu.
Sabina6789 napisał:
jeżeli sprzedałaś jako osoba prywatna to wezwanie jest bezprzedmiotowe ...
Na jakiej podstawie wysuwasz tak bzdurne twierdzenie :?: Nie masz pojęcia o czym piszesz:!:

Powrót