Naruszenie miru domowego

• Autor wątku Autor wątku Feliks M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feliks M.

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam. Czy za naruszenie miru domowego policja może od razu po przyjeździe ukarać winnego mandatem?

Witam. Ponawiam pytanie.Jeden facet (emerytowany wojskowy) wszedł na siłę do mieszkania w celu wręczenia kwiatów komuś z mojej rodziny i nie chciał go opuścić na żądanie. Był natarczywy a także wulgarny do innej osoby niż tej której próbował wręczyć bukiet. Przyjechała policja, dopiero wyszedł z nimi na klatkę. Pogadali chwilę i gość jak gdyby nigdy nic zszedł na dół i poszedł z podwórka. Po zapytaniu funkcjonariuszy czemu go puścili, przecież naruszył nienaruszalność mieszkania stwierdzili, że dostał za to mandat i sprawa się na tym skończyła i nie ma sensu składać zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Jak chcemy to możemy się sądzić w sądzie cywilnym ale to kosztuje. (Na 99 % nic im nie podpisywał ani też nie sprawdzali go w swojej bazie)

Ostatnia edycja:
Feliks M. napisał:
Po zapytaniu funkcjonariuszy czemu go puścili, przecież naruszył nienaruszalność mieszkania stwierdzili, że dostał za to mandat i sprawa się na tym skończyła i nie ma sensu składać zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Jak chcemy to możemy się sądzić w sądzie cywilnym ale to kosztuje.

Totalne bzdury. Jeśli naprawde tak fukncjonariusze powiedzeli i masz swiadkow to ewidentnie sklamali. Naruszenie miru domowego to przestepstwo, za to nie moze byc mandatu. Art 193 kk poczytaj co grozi. Mozesz zlozyc zawiadomienie na policji albo do prokuratury, najlepiej jak masz swiadkow, zreszta policja bylo. A na policjantow zloz zawiadomienie. Nie badz frajer. Pewnie ich znajomy.

Ostatnia edycja:
Trochę podepnę sie pod temat, czy podczas nieobecności właściciela, wejście na jego teren, rozebranie starego ogrodzenia i postawienie nowego w niewłaściwym miejscu, wycięcie 4 drzew jest naruszeniem miru domowego czy nie? Winowajca tłumaczy sie że uważał że drzewa i działka jest jego co jest wierutna bzdurą, bo o ile mógł mieć wątpliwośc co do przebiegu granicy ( nie wezwał geodety) to drzewa rosły na pewno na mojej działce. Dzis otrzymała odpowiedz z prokuratury że naruszenia nie było, bo pan wszedł bez zamiaru, tylko uważał że to jego. ( Jego nie jest bo za tym nowym nieprawidłowym płotem rosły drzewa) Wartośc 3 wierzb i 1 6-7 metrowego jesiona wyceniono na 128 zł. Wobec powyższego co najwyżej wykroczenie. I co ja mam zrobić, facet sie smieje, ogrodzenia nie przesuwa pomimo 2 niezależnych geodetów????:x

I co ja mam zrobić, facet sie smieje, ogrodzenia nie przesuwa pomimo 2 niezależnych geodetów????
Możesz ewentualnie pisemnie sprzeciwić się miejscu postawienia ogrodzenia jeśli skutkowało przekroczeniem granicy (zgodnie z 151 kc), po czym skierować sprawę do sądu.

Ile grozi za naruszenie miru domowego i zbliżanie się do cudzego dziecka i zastraszanie?

Powrót