Naruszenie nazwy z USA

• Autor wątku Autor wątku tadeusz1465
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadeusz1465

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy znak towarowy zarejestrowany w USA w US Patent and Trademark Office jest chroniony międzynarodowo/w Polsce? Posiadam kanał na youtube związany z działalnością muzyczną. Zgłosil się do mnie człowiek z USA iż naruszam jego znak towarowy który jest taki sam jak nazwa mojego kanału i także jest związany z działalnością muzyczną. Żąda abym usunął lub zmienił nazwę mojego kanału. Czy muszę to robić skoro mieszkam na terenie Polski a on zastrzegł nazwę w USA? Jeśli tak to czy dodanie cyfry w nazwie kanału (zmiana z "Mój kanal" na "Mój kanał 1") będzie wystarczające?

Ostatnia edycja:
Co do zasady ochrona z rejestracji znaków towarowych ma charakter terytorialny.

Ale pewności nie ma... nie wiem jak sprawdzic czy znak towarowy zarejestrowany w us trademark office jest ważny tylko na terenie usa czy międzynarodowo

Na stronie Urzędu Patentowego RP znajdziesz odpowiednie wyszukiwarki.

Sprawdzałem, faktyczne znak towarowy jest zarejestrowany ale figuruje wyłącznie w us patent and trademark office

Zatem wiesz już wszystko. Z uwagi na platformę obowiązuję Ciebie polskie prawo.

Napiszę do tego urzędu w USA, muszę się upewnić, nie stać mnie na pozwy z "ameryki". Dzięki

Pozew z Ameryki będzie nieskuteczny chyba, że jest to firma powszechnie znana, wtedy znak jest chroniony z mocy Ustawy.

Nie, osoba prywatna jest właścicielem tego znaku. Posiada 4 subskrypcje i kilkadziesiąt wyświetleń na 6 filmach na youtube oraz 40 polubień na fb. Kopie maila z "żądaniami" wosbec mnie owa osoba wysłała również swojemu prawnikowi. Sprawdziłem, spora firma prawnicza w całkiem dużym amerykańskim mieście więc szczerze mówiąc: obawiam się

Znak jest chroniony wyłącznie na terenie USA i na tym koniec. Poczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, warunki portalu, na którym działasz.

Dzięki za wszelkie info

Powrót