naruszenie nietykalności i obraza policjanta - zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku mandzur80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mandzur80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie odnośnie zatarcia skazania w niniejszej sprawie. Mianowicie w roku 2007 w listopadzie miała miejsce impreza po której rzekomo naruszyłem nietykalność policjanta i obraziłem go.

Przesiedziałem noc na dołku i pomijając szczegóły 3 miesiące później miałem sprawę w sądzie. Sędzina chciała nałożyć grzywnę w wysokości 700zł, ja natomiast poprosiłem o godziny społeczne na rzecz miasta. Dostałem 200h prac społecznych w schronisku dla zwierząt. Odpracowałem 120h od razu w ciągu 6 miesięcy. Reszta na wniosek Pani kurator (czyli 80h) została umorzona.
Byłem w sądzie odnośnie karalności i figuruję w rejestrze jako karany (moje nazwisko wyświetla się na czerwono), nie brałem zaświadczenia za 50zł tylko poprosiłem i miła Pani sprawdziła to od ręki za pomocą mojego dowodu osobistego.

1. Mam w zw. z tym pytanie czy rzeczywiście jestem karany na 5 lat za karę ograniczenia wolności? Dowiadywałem się u Pani kurator, która powiedziała mi, że za karę ograniczenia wolności mogę dostać pozytywny wypis na druku o karalności (ten za 50zł)..?
2. I czy mogę ubiegać się już teraz o wymazanie tego z akt na wniosek ? (ponoć można spróbować bo ludzie wnosili takie wnioski i były one rozpatrywane pozytywnie)
3. Czy dostanę na policji dokument o mojej sprawie, chodzi mi głównie o sygnaturę akt potrzebną do wniosku o wymazanie tego z papierów (oryginał niestety zgubiłem...= sierota:)

Wspomnę tylko, że skończyłem studia i szukam pracy i jest to dla mnie niezbędne...

Z góry dziękuję za odpowiedzi !

Pytanie nie jest w tym dziale, bo to prawo wykroczeń, a skazanie było za przestępstwo, co wynika z wysokości kary.
Kara ograniczenia wolności jest skazaniem, które jest wpisywane do Krajowego rejestru karnego i widnieje tam do czasu zatarcia skazania.
Zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania. Możliwe jest wcześniejsze zatarcie skazania na wniosek, wtenczas sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat.

dzięki za odp. , w jakim dziale powinien być ten temat ?

3. Czy dostanę na policji dokument o mojej sprawie, chodzi mi głównie o sygnaturę akt potrzebną do wniosku o wymazanie tego z papierów (oryginał niestety zgubiłem...= sierota <----- a co jeżeli chodzi o wydanie jakśinformacji na temat sprawy przez policję

Przede wszystkim proszę przeczytac temat ogólny dotyczący zatarcia skazania - po jego lekturze wszystko powinno byc jasne.
http://forumprawne.org/prawo-karne/4283-zatarcie-skazania-krk.html

Dalej w kwestii sprostowań:
ad 1) zatarcie skazania nastąpi po 5 latach od daty uprawomocnienia się wyroku skazującego, a nie 5 latach od daty popełnienia przestępstwa. Analogicznie o zatarcie skazania można ubiegac się po 3 latach od uprawomocnienia się wyroku, a nie od daty popełnienia przestępstwa.

ad 2) pisac możesz (wiadomo papier cierpliwy wszystko przyjmie), ale Twoje podanie zostanie na 100% odrzucone bo nie spełniasz ustawowych wymogów.

ad 3) od Policji nie dostaniesz żadnego dokumentu z podaną sygnaturą sądową Twojej sprawy - z prostej przyczyny - zostałeś skazany przez Sąd, i do jakiegokolwiek wniosku do Sądu potrzebna jest sygnatura sądowa. W momencie zakończenia postępowania przygotowawczego Policja przekazała za pośrednictwem Prokuratury do Sądu akta Twojej sprawy, i z Twoją sprawą nic wspólnego już nie mają.

Jeżeli chcesz ustali sygnaturę swojej sprawy, to idź do sekretariatu Wydziału Karnego (Grodzkiego) w Sądzie który Cię skazał, i tam na podstawie Twoich danych i roku skazania bez problemu ustalą sygnaturę sądową.

magnatex napisał:
Dalej w kwestii sprostowań:
ad 1) zatarcie skazania nastąpi po 5 latach od daty uprawomocnienia się wyroku skazującego, a nie 5 latach od daty popełnienia przestępstwa. Analogicznie o zatarcie skazania można ubiegac się po 3 latach od uprawomocnienia się wyroku, a nie od daty popełnienia przestępstwa.
Celem sprostowania sprostowania ;), bieg terminu do zatarcia skazania nie zaczyna się w dniu uprawomocnienia się wyroku, lecz w dniu wykonania kary (rzadziej w dniu jej darowania lub przedawnienia jej wykonania).

dzięki za pomoc, wszystko co chciałem wiedzieć mam już naświetlone. Pzdr:)

Powrót