Naruszenie praw autorskich grafiki.

• Autor wątku Autor wątku Oliganti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oliganti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam następujący problem:

Zajmuję się grafiką. Wraz z programistą X wykonywałem zlecenie od klienta Y. Kontakt z klientem miał jedynie programista. To od niego dostawałem materiały i brief stworzony przez niego po rozmowie z klientem. Po stworzeniu grafiki przesłałem mu plik psd. . Po tym, jak podpisał umowę z klientem, miał również podpisać ze mną umowę o dzieło na ustaloną kwotę. Postanowił jednak zrobić inaczej i zerwał całkowicie ze mną kontakt, nie podpisując ze mną żadnej umowy.

1. W jaki sposób mogę dociekać swoich praw autorskich?
2. Czy podana przeze mnie sytuacja rzeczywiście podchodzi pod naruszenie praw autorskich, jak mi się wydaje?

Czytałem na forum kilka tematów o podobnej treści, jednak żaden nie odnosił się bezpośrednio do mojego problemu.

Oj pełno było tematów do Pana problemów.

Po pierwsze, umowa ustna to też umowa - tylko trudniejsza do ustalenia. Proszę zebrać całą korespondencję, którą Pan ma.

Wie Pan czy doszło do podpisania umowy z klientem Y? Ma Pan do jakiś kontakt, albo możliwość zdobycia.. przydałyby się wypytać go jak sprawa się zakończyła, czy posłużył się ten programista Pana projektem.

Na chwilę obecną wygląda mi to bardziej na nie wywiązanie się z umowy o dzieło (tzn. nie zapłacenie o dzieło i zastosowanie mają przepisy kc - art. 627 i nast.

Na przyszłość: umowę podpisuję się przed oddaniem projektu oraz nie wysyła się pliku psd tylko jpg.

Do podpisania umowy z klientem Y doszło. Strona jest online wraz ze stworzoną przeze mnie grafiką.

To jest to również naruszenie praw autorskich majątkowych (bo nie przekazał Pan praw do tej grafiki ani licencji), a jeśli nie jest podpisana Pana danymi to również naruszenie prawa autorskich osobistych (art. 78-80 ustawy prawa autorskie... link w sygnaturze mojej).

Proszę wysłać pismo przedsądowe do niego z żądaniem zapłacenie ceny i ew. wg. roszczeń z art. podanych wyżej - poleconym z potwierdzeniem odbioru - z czasem na wykonanie tego np. w ciągu 7 dni. Po tym terminie jeśli nic się nie zmieni zostaje złożyć sprawę do sądu.

Powrót