Naruszenie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku sygma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sygma

sygma

Użytkownik
Odpowiedzi
114
Witam!

Wykonałem polską wersję skryptu (co wg. licencji oryginalnej wersji jest dozwolone, podobnie jak poźniejsza odsprzedaż). Jakiś czas temu Pan X zakupił u mnie licencję na jedną kopię tegoz skryptu (skrypt w wersji PL posiada dodatkową licencję, o której są informowani kupujący). Dzisiaj przeglądając jedną z aukcji internetowych zobaczyłem iż użytkownik kupujący ode mnie ten skrypt wystawił aukcję na której sprzedaje 100 sztuk. Podpisuje się iż jest jego autorem, równocześnie podając link do demo z moim spolszczeniem ( i jestem o tym przekonany, albowiem skrypt ten został zabezpieczony przed właśnie takimi praktykami) oraz umieszczając screeny na których widnieje logo mojej firmy. Zakupiłem u niego jedną kopię aby upewnić się czy aby na pewno skrypt oferowany przez Pana X jest moją własnością. Niestety ale Pan X zaraz po mojej licytacji (zapewne widząc nasz login, który jest nazwą mojej firmy) aukcję usunął a mi wysłał maila, iż właśnie wirus "zaatakował" jego komputer i tegoż skryptu już nie posiada. W międzyczasie zdąrzyłem zrobić zrzuty z ekranu aukcji oraz demo. Posiadam również maile Pana X który twierdzi iż nic mu nie udowodnię albowiem nie posiadam kopii skryptu. Pragnę nadmienić iż dodatkowo posiadam fakturę wystawioną przeze mnie dla tegoż Pana za zakup1 kopii skryptu z licencją która mówi iż skrypt może być wykorzystany do zainstalowania na jednej domenie, bez możliwości redystrybucji czy tez odsprzedaży. I stąd moje pytanie.....Czy mam podstawy rościć sobie prawo do odszkodowania za naruszenie praw autorskich i równocześnie wykorzystanie wizerunku mojej firmy w aukcji....jeśli zaś tak to gdzie taki wniosek mam kierować?
Za odpowiedzi bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Odszkodowania w postaci wydania utraconych korzyści (art 79 ust.1 pkt.4 PrAut). Właściwym będzie sąd okręgowy (art.17 pkt2 KPC)

Masz mocne dowody. Proponuję "zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa" z art. 115, 116, 117 ustawy o prawie autorskim i pokrewnych. Dobre omówienie takiej strategii http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3381
Postępowanie karne nie wyklucza roszczeń cywilnych a jest tańsze dla poszkodowanego/powoda.

Mógłbyś podać treść licencji na Twój skrypt?

Ja na Twoim miejscu zgłosiłbym to tylko do Allegro. dlaczego? chce Ci się targać po sądach kilka lat, w końcu będziesz miał dostać parę złotych odszkodowania, którego i tak zapewne nie dostaniesz.

Powrót