Naruszenie Praw Autorskiech - co dalej?

• Autor wątku Autor wątku chisel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chisel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam forumowiczow :)
moje sprawa wygląda następująco...
pewna firma bezprawnie, bez mojej zgody wykorzystała w swej reklamie moje prace, do których miał dostęp jeden z jej pracowników...
pod pracami podpisał się ktoś inny...
chciałabym wystosować do firmy pismo, w którym poinformuje o popełnionym przestępstwie, oraz wyegzekwować zadośćuczynienie w formie zapłaty za naruszenie dóbr, nie chciałabym narazie wnosić sprawy do sądu, tylko rozwiązać problem na zasadzie ugody.

proszę o pomoc, jak ma wyglądać takie pismo i co musi zawierać ??

pozdrawiam, i czekam na odpowiedz

Zostały naruszone Pana prawa osobiste (np nie oznaczenie autora) - art. 78 oraz prawa majątkowe (rozpowszechnianie bez zgody) - art. 79-80, dodatkowo może taka osoba odpowiadać karnie - art. 115 i następne.

Link do ustawy ma Pan w mojej sygnaturce.

Pismo standardowe, nie musi mieć jakiegoś specjalnego wzoru. Proszę przedstawić danej firmie na czym polegało dane naruszenie, czego się Pan domaga, oraz iż w przypadku braku spełnienia żądać będzie Pan zmuszony skierować sprawę na droge sądową.

Żądania jakich może się Pan domagać są w artykułach cytowanych wyżej.

Witam,

na początek radziłbym zapoznać się z odpowiednimi artykułami ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.
Bez wątpienia przywłaszczono sobie autorstwo dzieł (będzie trzeba udowodnić własne autorstwo) i wygląda, że naruszono również majątkowe prawa autorskie do tychże dzieł. Jeśli dokonano dodatkowo jakichś opracowań utworów (modyfikacji) to również naruszone zostałoby autorskie prawo do zezwalania na realizację prawa zależnego - czyli rozpowszechnianie opracowań bez zgody autora utworu pierwotnego - Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej zwana upaipp). Dla własnej informacji powinna Pani również przeczytać wątek przyklejony - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Myślę, że w piśmie należy przyłożyć szczególną uwagę do detali:

0. do kogo do kogo.

1. informacja, że jest Pani autorką prac - tu lista identyfikująca jednoznacznie Pani utwory, jak również informacja, że posiada Pani wszystkie (jeśli tak jest) osobiste, majątkowe oraz do zezwalania na realizację praw zależnych prawa autorskie do wymienionych utworów, czyli, że jest Pani jedyną osobą upoważnioną z Art. 16. oraz 17. upaipp do zarządzania wykorzystywaniem Pani utworów oraz pobierania z tego tytułu wynagrodzeń.

2. informacja, że naruszono następujące, przysługujące Pani, prawa autorskie, do następujących utworów - i tu znowu lista: utwór - naruszenie (prawo osobiste, majątkowe, zależne...) - gdzie i kiedy

3. żądanie zadośćuczynienia - zgodnie z Art.78 i 79 - 80 upaipp. Tu powinna Pani określić wysokości należnych Pani wynagrodzeń.

4. wyznaczenie terminu na odniesienie się do Pani (akceptację) żądań.

5. informacja o wystąpieniu na drogę sądową w przypadku braku uzyskania dobrowolnego porozumienia

6. dobrze by było bazować na terminologii upaipp.

Jak w każdym tego rodzaju indywidualnym przypadku pismo stworzyć należy samemu dopasowując je do konkretnych elementów sytuacji.

Jeśli potencjalna należna Pani suma jest znaczna, rozważyłbym napisanie pisma wspólnie z prawnikiem - zadziałałoby wtedy zapewne o wiele skuteczniej. W przypadku odmowy porozumienia może Pani zgłosić naruszenie na policję / do prokuratury z tytułu odpowiedzialności karnej - Art.115, 116, 117 (trzeba dobrać do konkretnej sytuacji)

Witam serdecznie. Znalazłam podobny temat , więc się dopisuję.

Jestem w podobnej sytuacji, uważam, że naruszono prawa autorskie do mojego utworu. Napisałam i opublikowałam w gazecie dla nauczycieli inscenizcację dla dzieci. Była tam ona podpisana moim imieniem i nazwiskiem. Kilka dni temu znalazłam informacje w internecie, że pewne przedszkole wystwiło tę inscenizację w konkursie teatralnym dzieci , sztukę najprawdopodobniej przerobiono, bo i do tytułu dodadno wyraz i do mojgo nazwiska dopisano drugiego autora! Czy ktos miał prawo w ten sposób wykorzystać opublikowany przez mnie mój utwór i go publicznie wystwic, bez mojej zgody na zmiany? Czy mam zareagowac? Czy mam takie prawo? I co dalej...?

Ostatnia edycja:
@ salvia23: Witaj, jeśli twoja inscenizacja jest utworem w świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.1. - to wystawienie na jej podstawie przedstawienia byłoby opracowaniem Twojego utworu, na korzystanie z którego to opracowania niezbędna byłaby twoja zgoda - Art.2. ww ustawy. Do takiego opracowania jego autor nabywa własne prawa autorskie - więc w takim przypadku pod dziełem ( tu przedstawieniem ) podpisać powinien się jego autor, oraz zamieszczona powinna być informacja o autorze utworu pierwotnego, co też się stało.

Wygląda więc, że nie pytając się Ciebie o zgodę na wystawienie przedstawienia, naruszono Twoje prawa autorskie (a mówiąc dokładniej to prawo do zezwalania na realizację prawa zależnego). Zapoznaj się z ART.79. i 116. przytoczonej wyżej ustawy.

Powrót