naruszenie prawa do znaku towarowego

• Autor wątku Autor wątku Astennu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Astennu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, mam pytanie z zakresu prawa ochronnego do znaku towarowego.
Czy będzie naruszeniem tego prawa w rozumieniu art. 296 ust. 2 Prawa własności przemysłowej, import soczewek kontaktowych oznaczonych chronionym znakiem towarowym z terytorium USA do Polski bez stosownej licencji?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Ale chodzi o to, że soczewki zostały oznaczone znakiem bez stosownej licencji, czy też import bez licencji? Przytoczony art. 296 dotyczy bezprawnego oznaczania produktu zarejestrowanym znakiem towarowym, czyli po prostu podróbek. W takim wypadku sądzę, że będzie to naruszenie. Jeśli to tylko wprowadzenie amerykańskiego oryginalnego produktu na rynek polski to nie widzę tu naruszenia.

Chodzi właśnie o wprowadzenie oryginalnego produktu z USA do Polski.
Mam właśnie podobne zdanie, ale jednocześnie wątpliwości. Zgodnie z art. 154 używanie znaku polega m.in. na imporcie towarów i ich wprowadzaniu do obrotu. Podmiot, któremu przysługuje prawo i ewentualny licencjobiorca mają więc wyłączne prawo do importu towaru i jego wprowadzania do obrotu w Polsce. Jeśli więc art. 296 nie dotyczy powyższego przypadku, to tak naprawdę takie zachowanie osoby nieuprawnionej pozostaje bez sankcji, a uprawniony nie ma możliwości ochrony swojego prawa. Stąd własnie moje pytanie.

W związku z powyższym trochę przeformułuje pytanie.
1) Czy jest możliwy import towarów (np. soczewek) z USA do Polski, bez zezwolenia (licencji) uprawnionego podmiotu, na tle przepisów art. 153 i 154 Prawa własności przemysłowej?
2) Jakie będą konsekwencje takiego działanie, zakładając, że odpowiedź na pyt.1 brzmi "nie"

Powrót