Naruszenie wizerunku + praw autorskich do zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku MrJohn1800
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrJohn1800

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
Pewna osoba na jednym z portali społecznościowych wykorzystała moje zdjęcie profilowe bez mojej zgody, a następnie umieściła je na swoim profilowym i teraz moja twarz sygnuje jej konto, jej nazwisko na tym portalu społecznościowym oraz wszystko co napisze, wstawi tam ze swojego profilu.

Jakie kroki prawne mogę teraz podjąć? Czy mój prawnik (lub ja sam) mogę napisać do list do takiej osoby i z informacją o naruszeniu np. art. 81 kodeksu cywilnego, a następnie w takim liście wezwać do natychmiastowego zaprzestania czynu oraz zadośćuczynienia finansowego pod groźbą skierowania sprawy na drogę sądową?

Czy w ogóle mam możliwość załatwić to polubownie bez sądu, powołując się jedynie na przepisy prawa autorskiego oraz kodeksu cywilnego?

Chciałbym, żeby doszło tutaj do pertraktacji. W jaki sposób mogę rozpocząć takie rozmowy? Co jeśli nie znam dokładnych danych adresowych takie osoby?

Będę wdzięczny za wszelki info. Dodam tylko jeszcze, że ta sama osoba groziła mi za pomocą portalu społecznościowego pisząc "śmierć konfidentom".

MrJohn1800 napisał:
...
Pewna osoba na jednym z portali społecznościowych wykorzystała moje zdjęcie profilowe bez mojej zgody, a następnie umieściła je na swoim profilowym ...
Na początek poczytaj regulamin owego portalu czy akcentując go nie wyraziłaś zgody na korzystanie ze zdjęć w taki sposób.

LeszsekS napisał:
Na początek poczytaj regulamin owego portalu czy akcentując go nie wyraziłaś zgody na korzystanie ze zdjęć w taki sposób.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. To Facebook, więc z pewnością jego regulamin nie pozwala na to, żeby moja twarz sygnowała cudze nazwisko. To kradzież tożsamości również, prawda?

Na temat bezprawnego rozpowszechniania wizerunku pisaliśmy wielokrotnie - Szukaj .
MrJohn1800 napisał:
... żeby moja twarz sygnowała cudze nazwisko. To kradzież tożsamości również, prawda?
Zwróć się też do suportu FB.

Można poprosić o pomoc ws. tego, co pisałem?

W jaki sposób mogę rozpocząć takie rozmowy? Co jeśli nie znam dokładnych danych adresowych takie osoby?

Powrót