Naruszenie znaku towarowego

• Autor wątku Autor wątku witux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

witux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Czy jeśli ktoś posiada zastrzeżony znak towarowy dosłownie np. "Czerwone Auto" i jest w posiadaniu domeny np. ww*w.czerwoneauto.p* to czy ja jeśli mam swoją stronę internetową z inną końcówką ww*w.czerwoneauto.or* i na stronie nie ma użytego znaku w postaci "Czerwone Auto" tylko na stronie jest nazwa domeny za którą zapłaciłem czyli czerwoneauto.or* to naruszam art. 3 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993r o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji ?
Oczywiście są to dwie konkurencyjne firmy.
(gwiazdki * wstawione z uwagi na aktywne linki)
Pozdrawiam

Jeżeli prowadzisz działalność tozsama bądź konkurencyjną, to można to uznać za kradzież znaku towarowego

A jeśli prowadzę działalność o tej samej branży, strona internetowa jest inna natomiast tylko zakupiona domena jest podobna tzn. ww*czerwoneauto.p* i ww*czerwoneauto.or* ? Czy dalej jest naruszenie?

Co rozumiesz przez "inna"? Jeśli domenę używasz w swojej działalności gospodarczej nadal zachodzi prawdopodobieństwo wystąpienia czynu nieuczciwej konkurencji.

Domenę już kupiłem. Więc wszystko jest inne tylko domena podobna bo składa się z tego wyrazu WWWczerwoneauto.YYY a róznica między konkurencją jest taka WWWczerwoneauto.KKK.

Natknąłem się na taki art. i tu dotyczy to domen z końcówką .PL i .COM.PL oraz zastosowania myślnika między wyrazami czerwone-auto. To rozumiem, że narusza prawo ale u mnie jest inaczej bo końcówki po kropce są całkiem inne (.pl oraz .info)

Ostatnia edycja:
witux napisał:
jeśli ktoś posiada zastrzeżony znak towarowy dosłownie np. "Czerwone Auto"

Dosłownie nazwy czerwone autor nikt nie zarejestruje jako słowny znak towarowy, te słowa należą do domeny publicznej i nie mogą być rejestrowane jako znak towarowy słowny.

Całą sprawę należy rozpatrywać tylko i wyłącznie pod kątem przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Nic poza tym.

Powrót