nasza klasa a insomnia

• Autor wątku Autor wątku nowy2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie

Mam małe zapytanie o powielanie fotografii z naszej klasy na forach internetowych , jest zgodne z prawem ?

przykład -

Laski z N-K! Zdjęcie, link, wiek, miasto! - HYDEPARK

Czy osoby piszące na tym forum , dające foto z naszej klasy nie łamią regulaminu ?

Zgodnie z art. 83 w związku z art. 78 ust. 1 Ustawy, w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby bez jej zezwolenia, może ona żądać zaniechania tego działania oraz, aby osoba, która dopuściła się takiego naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków. Do czynności takich należeć będzie w szczególności złożenie publicznego oświadczenia o odpowiedniej treści i formie. W przypadku, gdy naruszenie było zawinione, sąd może przyznać osobie pokrzywdzonej odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub, na jej żądanie, zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez pokrzywdzonego cel społeczny. Roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci osoby, której wizerunek został rozpowszechniony z naruszeniem przepisów Ustawy.

według mnie nie jest zgodne z prawem też tu dałem pytanie o naszą klase ale nie mam odpowiedzi a stanowisko naszej klasy też mi się nie podoba

Powrót