nasza-klasa.pl

• Autor wątku Autor wątku haganelo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haganelo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pewien problem z portalem nasza-klasa.pl.

Sprawa wygląda następująco:
Mąż mojej wychowawczyni w czasie dni otwartych zrobił mi zdjęcie, a następnie umieścił je na portalu nasza-klasa.pl (w galerii klasowej), tak, że każdy kto ogląda galerie z zdjęciami klasowymi może zobaczyć mojej zdjęcie. Jakieś 2 tygodnie temu mój kolega powiedział mi ze znalazł moje zdjęcie na tym portalu.

Ja oczywiście, zaraz po dowiedzeniu sie o tym zdjęciu zgłosiłem nadużycie. Następnego dnia dostałem e-maila od administratora, że:
"Pragniemy wskazać, że osoba
zamieszczająca
zdjęcie oświadcza, iż posiada prawo do publikacji danego zdjęcia
i jego publikacja nie narusza praw osób trzecich."

Ja odpisałem, ze nigdy nie wyrażałem zgody na publikacje tego zdjęcia. Znowu następnego dnia dostałem od nich następującego e-maila:

"Witam,

Ponownie dziękujemy za kontakt i dodatkowe wyjaśnienia.
Sugerowalibyśmy w pierwszej kolejności kontakt z Użytkownikiem, który
zamieścił zdjęcie i złożył oświadczenie, że zamieszczenie
tej
fotografii nie narusza praw osób trzecich.

Nie jest naszym celem kwestionowanie wiarygodności Pańskiej
wiadomości, jednakże kwestia oceny bezprawności działania usługobiorcy
- Użytkownika leży definitywnie poza naszymi kompetencjami. Istotnie
takie działanie jest dość prawdopodobne, jednak nie jesteśmy w stanie
zweryfikować go w stopniu dostatecznym. W takim, który umożliwiłby
zastosowanie środków opisanych w art. 14 ustawy o świadczeniu usług
drogą elektroniczną. Prosimy pamiętać, że odpowiedzialność
Usługodawcy
nie jest automatycznie wyłączana poprzez usunięcie zdjęcia. Jesteśmy
również odpowiedzialni wobec Usługobiorcy za ciągłość
działania
świadczonej usługi. Nie do końca uzasadnione zablokowanie usługi,
czyli usuniecie zdjęcia, oparte na arbitralnych przesłankach może
skutkować roszczeniami z tytułu niewykonania zobowiązania, jakim jest
świadczenie określonej usługi.

Mamy nadzieję, że powyższe wyjaśnienia pozwolą Panu zrozumieć
pozycję
Usługodawcy, szczególnie w kontekście braku kompetencji do weryfikacji
zarzutów bezprawności.

Jeśli Pana zarzuty zostaną sformalizowane poprzez zgłoszenie działań
naruszyciela Pańskich praw odpowiednim organom, i w efekcie tego
otrzymamy urzędowe zawiadomienie o bezprawności danych, będziemy mogli
niezwłocznie zastosować odpowiednie środki. Polecamy zatem tą drogę
działań.

--
Ewelina Nagła
Zespół nasza-klasa.pl
http://nasza-klasa.pl"

Chciałbym usunąć te zdjęcie bez kontaktowania się z osobą, która to umieściła oraz nie chce tej sprawy zgłaszać na policje itp.

Podsumowujac:

Na tym zdjęciu jest tylko moja twarz i zostało te zdjęcie zrobione przez inną osobę, która umieściła to zdjęcie na portalu nasza-klasa.pl

Co mam im odpisać, by osunęli te zdjęcie z tego portalu oraz jakim prawem osoba która to umieściła posiada prawo do publikacji danego zdjęcia.

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc!
Matusz

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/21069-zdjecie-umieszczone-na-nasza-klasa-pl.html

ZObacz też artykuł w Rzeczpospolitej z wczoraj
Cytat:
GIODO uznał, że Nasza-Klasa.pl nie musiała usuwać danych zakwestionowanych przez skarżącego. – To pierwsza nasza decyzja w indywidualnej sprawie dotyczącej Naszej-Klasy.pl – mówi rzecznik GIODO Małgorzata Kałużyńska-Jasak. GIODO powołuje się na art. 23 ust. 1 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych (DzU z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.). Przepis ten przewiduje, że przesłanką legalizującą przetwarzanie danych osobowych przez ich administratora jest prawnie usprawiedliwiony cel z jednoczesnym zagwarantowaniem, że przetwarzanie danych osobowych nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą. W niniejszej sprawie GIODO uznał, że nie zostały naruszone prawa i wolności skarżącego, dlatego nie zakwestionował tej przesłanki jako podstawy przetwarzania danych osobowych.

Tylko bezprawny charakter

GIODO zauważył też, że art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną (DzU z 2002 r. nr 144, poz. 1204 ze zm.) wyłącza odpowiedzialność usługodawcy za przechowywane dane, gdy ten nie wie o ich bezprawnym charakterze. Co się stanie, gdy otrzyma wiarygodne informacje o naruszeniu prawa? Wówczas nie odpowiada za to, że były dostępne na jego portalu, jeśli niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych. Na to powoływała się m.in. Agora SA, gdy na forum portalu gazeta. pl (którego spółka jest właścicielem) pojawiły się listy wzywające do zabicia dyrektora Radia Maryja o. Tadeusza Rydzyka. Agora usunęła je, gdy dostała o nich informację, i nie jest odpowiedzialna za to, że przez kilka dni można je było czytać na portalu.

Dodatkowo do GIODO docierały sygnały, iż portal ten usuwał dane, ale w sytuacjach, gdy dochodziło do naruszenia praw i wolności osób, czyli do rozpowszechniania informacji, które mogłyby być uznawane za bezprawne. Przykładem może być usunięcie danych posła Przemysława Gosiewskiego.

http://www.rp.pl/artykul/144369.html

A czy nie można napisać i wysłać im e-maila z jakimś oświadczeniem, ze nie zezwalam na publikowanie mojego wizerunku?

I dzięki Colder za pomoc!

Proszę przeczytać wątek które zlinkowałem. Jest tam mowa o reakcji usługodawcy na tzw. "uzyskania wiarygodnej wiadomości". Proszę zapoznać się również z linkowaną tam przeze mnie publikacją.

Zasadniczo jest to temat dosyć prosty - trzeba by udowodnić że to naruszenie twoich dóbr osobistych, jeśli koleś faktycznie sam zrobił zdjęcie i zajmujesz na nim więcej niż ileśtam (chyba 60%) kadru to potrzebuje zgody na publikację na piśmie ale tylko w celach zarobkowych (a i to w praktyce dziennikarskiej rzadko się robi). Jeżeli zdjęcie nie jest w obraźliwym kontekście, nie uwłacza Twojej godności, a na dodatek jest zrobione w czasie zajęć i do tego np. z nauczycielką - niewiele możesz zdziałać. Temat jest trudny bo "prawo do wizerunku" kłóci się z "prawem autorskim" :D tak na prawdę to mogą Twoje zdjęcie na całej stronie wydrukować w gazecie wybiórczej i jeśli nie udowodnisz, że jest z nim coś nie tak (np. doznasz uszczerbku, będziesz przedstawiony w złym świetle, znieważony - bo zdjęcie będzie ilustrowało tekst o pedofilii itp.) to gwizdek im zrobisz, zakazu fotografowania w tym kraju nie ma :cool: napisz lepiej jaki jest faktyczny motyw dla którego chcesz usunięcia zdjęcia z jego galerii. Albo załącz zdjęcie. Bo tak w ciemno to serio trudno jest coś powiedzieć.

Piksson ... odkopałeś temat z 7 czerwca 2008 roku.
Poza tym wprowadzasz w błąd:
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Zdjęcia nie muszą znieważać, żeby móc żądać ich usunięcia. Wystarczy sam fakt wykorzystania wizerunku.

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Nie zwróciłem uwagi bo to forum mi temat zasugerowało a że jest bliski mojej branży... ;) w sumie to martwy przepis jest tak btw.

Martwy ... skąd takie wnioski?

Pozdrawiam :cool:

Problem w tym, że autor zdjęcia (osoba która fizycznie zrobiła to zdjęcie) ma do niego prawa autorskie. Na portalach społecznościowych, czy w ogóle na portalach informacyjnych czy prasie drukowanej pojawiają się zdjęcia dokumentujące jakieś wydarzenie i zwykle postaciami pierwszoplanowymi są ludzie ....często przypadkowi przechodnie, uczestnicy imprezy masowej ... nikt nie pyta o zdanie tych osób czy fotka z ich wizerunkiem na pierwszym planie może ukazać się na rozkładówce gazety czy też nie ....

dlatego autorzy zdjęć mogą czuć się w miarę bezkarnie ... o ile publikują zdjęcia, które nikogo nie obnażają (dosłownie i w przenośni) - np. jakieś ukryte zdjęcia, albo poprostu ośmieszajće zdjęcia ....

To, że pierwszoplanowy bohater zdjęcia nie życzy sobie publikacji to inna sprawa. to kwestia między autorem a osobą występującą na fotografii ... o ile to faktycznie ZWYKŁE, nieośmieszające zdjęcie....

tamara1979 napisał:
Na portalach społecznościowych, czy w ogóle na portalach informacyjnych czy prasie drukowanej pojawiają się zdjęcia dokumentujące jakieś wydarzenie i zwykle postaciami pierwszoplanowymi są ludzie ....często przypadkowi przechodnie, uczestnicy imprezy masowej ... nikt nie pyta o zdanie tych osób czy fotka z ich wizerunkiem na pierwszym planie może ukazać się na rozkładówce gazety czy też nie ....

A przeczytałaś ust. 2 pkt 2? Jak wyobrażasz sobie jakiekolwiek działania fotoreporterskie, jeśli każdego trzeba było pytać o zgodę?

nie wyobrażam sobie ... moje wtrącenie miało właśnie uzmysłowić autorowi tematu ... że fakt nie pytania bohaterów zdjęć o jakąkolwiek zgodę na publikacje jest zupełnie normalne i powszechne

Powrót