Nasza sytuacja - firma - długi - kłopoty ze spłatą- proszę o radę.

• Autor wątku Autor wątku barbara1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
barbara1975

barbara1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!
Nasza sytuacja wygląda tak:
a)Mąż ma długi, które dot. działalności gosp. z roku 2009 w związku z niespłaceniem materiałów handlowych. Sprawy (jest ich łącznie 5 - rzędu od 3,5 tyś do 24 tyś) trafiły do komorników w różnych miastach. Do tej pory staralismy się wpłacać po 3000- 5000zł wszystkim po trochę.

b) Mąż nie posiada żadnych nieruchomości jedynie ruchomości np. samochody i to co w firmie. Firma jest zarejestrowana na adres zamieszkania (teściowa jest właścicielką domu) Samochód mamy jeden w leasingu (włascicielem jest leasingodawca) , drugi w kredycie tu włascicielem jest mąż)

c) rach bankowy został już dawno zablokowany przez U.Skarbowy bo tam mamy zaległości w spałcie podatku VAT.U.Skarbowy zajął samochód w kredycie. Ponieważ U.Skarbowy dał nam ultimatum że do końca roku musimy wpłacić 8tyś na poczet podatku, bo w przeciwnym razie wyda zakaz prowadzenia działalności.

d) ja jako żona prowadzę działalność gosp. od pół roku gdzie starałam się o przyznanie mi środków na otwarcie firmy z U.Pracy.

Moje pytania brzmią:
1. Czy komornik zajmie samochód w leasingu ?
2. Czy komornik zajmie lodówkę, pralkę, ew. materiały do instalacji w branży męża ???
3. Czy komornik poinformuje wcześniej o terminie przyjścia do naszego domu ??
4. Co się dzieje dalej gdy komornik jeden czy drugi nie wyegzekwuje kwoty całości zadłużenia np. 20tyś zł ???
5. Czy gdy nie spałcimy podatku w U.Skarbowym mąż może trafić do więzienia ?
6) czy rzeczy ktore kupilam za pieniadze z U.Pracy do swojej firmy (meble, komputer, urządzenie wielofunkcyjne) mogą mi zostać zabrane skoro nie minął jeszcze wymagany termin prowadzenia działal. z wymogami u.pracy ???

1. Nie.
2. Może zająć.
3. Raczej tak, choć wcale nie musi.
4. Umarza postępowanie a wierzyciele mogą je znowu podjąć.
5. Nie.
6. Mogą, na wniosek US ponieważ za zobowiązania podatkowe odpowiadacie z mężem solidarnie. Spróbójcie uzyskać w US ugodę i spłacać zadłużenie ratalnie.

2. Co do pralki i lodówki - mało prawdopodobne - art. 829 pkt 1 kpc
3. Raczej nie i wcale nie musi ;)

1) Mieszkamy skromnie, ledwo jesteśmy po ślubie, więc nie dorobiliśmy się niczego szczególnego. Pralka i lodówka mają ok.8-10 lat. Czy komornik na poczet zaległości np. 10-15 tyś. będzie zajmował stare AGD ???

2) Nie ma nas w ciągu dnia w domu. Jak poinformować komornika, aby dał znać o terminie przyjścia ????

3) Bardziej boje się długu z U.Skarbowego dot. podatków, ponieważ wyczytałam, że gdy istnieje uporczywe nie płacenie od dłuższego czasu podatku grozi grzywna , zakaz prowadzenia działalności lub pozbawienie wolności do lat 2. Czy więc mam się czego obawiać ??

Powrót