natarczywa windykacja - nieustanne wydzwanianie

• Autor wątku Autor wątku purusza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

purusza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Opis sytuacji:

Do matki (osoba starsza) od paru lat, na telefon domowy wydzwania firma/firmy windykacyjne, z tego co mówią (dane personalne dłuznika) wynika, że chodzi o osoby o tym samym nazwisku jakie posiada matka. I owszem osoby takie zamieszkują/zamieszkiwały tę samą miejscowość ba nawet tę samą ulicę, ale matka nie ma nic z nimi wspólnego.

Na początku, prostowała że nie jest tą osobą i nikt o podanych personaliach u niej nie mieszka, ale od zeszłego roku telefony stały się natarczywe (kilka dziennie) i te same pytania (zastałam osobę X lub Y) bądź też głuche telefony.

Ponieważ matka miała niedawno zawał, stało się to dla niej uciążliwe na tyle, że postanowilismy wysłać pismo z prośbą o zaprzestaniu nękania - ponieważ mimo próśb i wyjaśnień przez telefon, że matka nie jest tą osobą którą firma próbuje zwindykować - owa firma nadal wydzwania, a przez telefon co rusz przedstawaia się jakaś osoba z imienia i nazwiska i że dzwoni w sprawie windykacji (nie pada nazwa firmy).

W związku z tym, próbowałem od lokalnego operatora telefonicznego (nie tpsa) dostać listę numerów jakie dzwoniły pod numer telefonu matki. Operator odpowiedział odmownie, sugerując że zostaną naruszone dane osobowe.

Pytanie:

Co można zrobić w takiej sytuacji? Nie interesują nas ani te osoby windykowane, nie interesuje mnie nawet ta firma windykacyjna bo skoro myli adres dłużnika to raczej jest bardziej niż kiepska, ale chodzi o to by przestali dzwonić. Nadmienię, że matka miała zmieniony numer po przejści z tpsa do lokalnego operatora, telefony od firmy windykacyjnej się nie skończyły dlatego rozwiązanie w postaci odłączenia telefonu nie wchodzi w rachubę.

Proszę o pomoc w jaki sposób mozna ustalić co to za firma wydzwania, oraz jakie kroki można podjąć by przestała wydzwaniać.

pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi.

1) Zmienić jeszcze raz nr telefonu.
2) Jak to nic nie da to jest tzw stalking - czyli wizyta na najbliższej jednostce policji powinna rozwiązać problem.

Sugerowałbym przejście od razu do punktu drugiego, niby dlaczego masz się narażać na koszty i niewygody zmiany numeru. A policja właścicieli numeru z którego dzwonią ustali raz dwa.

Rozumiem, że pozostaje droga zgłoszenia na policję.

1. Jak miałby wyglądać taki wniosek/prośba?
2. Czy mogę w tej sprawie zastąpić matkę (z racji jej wieku i operacji nie chcę by odczuwała dodatkowy stres czy też męczyła się wycieczką na komisariat), jakieś pełnomocnictwo trzeba (poświadczone notarialnie?) czy wystarczy, że jest relacja matka-syn i mógłbym za matkę złożyć takie podanie/zeznanie/wniosek? (właścicielem numeru tel. jest matka)
3. Czy policja przebrnie barierę - ochrona danych osobowych? (dla mnie niezrozumiałe było to, że mogę dostać rachunek połączeń wykonywanych przeze mnie ale nie mogę dostać połączeń jakie były wykonywane na mój numer)
4. Jak mam uzasadnić te zgłoszenie?

Wiem, że policja powinna służyć społeczeństwu ale nawet pomijając mój prywatny stosunek do sprawy z punktu widzenia syna, to nawet mi się te powody wydają błahe na tyle, że mam obawy czy w ogóle jakieś działania zostaną podjęte. Poza tym sam fakt, że na liście będzie powtarzał się jakiś numer telefonu to w jaki sposób ma to cokolwiek zmienić?

art 87 kc stanowi kto może być pełnomocnikiem, a zatem może byc pan, Policja podejmie działania w tej sprawie. Jak to uzasadnic? tak jak pan pisał powyzej...

Powrót