Naturalizacja z Galicji

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolanty

Użytkownik
Odpowiedzi
196
Pytanie do wiodących na tym forum.

Jakie szanse na stwierdzenie obywatelstwa ma osoba której dziadek w 1944 roku przeszedł naturalizację z grupą "A"/jest potwierdzenie z Bundesarhiv/ i wraz z rodziną wyjechał do brata ,do Niemiec. Tam /albo jeszcze przed wyjazdem/ otrzymał obywatelstwo /potwierdzone przez archiwum Ratusza w Niemczech /.Ojciec został przyjęty do niemieckiej szkoły podstawowej /jest dokument zgody władz na przyjęcie deutscher Volkszugehorigkeit do szkoły/.

Ostatnia edycja:
Nie odpowiem ci na pytanie, co do meritum, ale widze, ze stale nieprecyzyjnie uzywasz pojec "narodowosc" (Volkszugehörigkeit) i "obywatelstwo" (Staatsangehörigkeit), ktore ani w jezyku polskim ani w jezyku niemieckim nie sa tozsame.
Przyblize ci to na podstawie pojecia "Karty Polaka" np. dla osob narodowosci polskiej z Ukrainy, ktore maja obywatelstwo ukrainskie. Mimo ze posiadaja Karte Polaka, nadal sa obywatelami ukrainskimi dopoki nie wystapia o formalne nadanie obywatelstwa polskie przez wladze polskie.
Tak samo bylo z deutsche Volkszugehörige podczas II Wojny Swiatowej.

Właśnie piszę bardzo precyzyjnie dziadek dostał dokładnie (Staatsangehörigkeit).W liście z archiwum miejskiego/podpisanym elektronicznie/ dokładnie tak pisze.
Druga sprawa to ,że stwierdzenie "deutsche Volkszugehörige" pada w piśmie z 1944 roku dotyczącym zgody na to aby deutsche Volkszugehörige i tu pada imie i nazwisko ojca na uczęszczanie do niemieckiej szkoły.

Ja rozumiem to tak.

Rodzina przeszła pozytywnie proces naturalizacji z grupą "A" , wyjechała i osiedliła się w Niemczech , otrzymali obywatelstwo i to chyba wszystko .

A co do szans ?

Co szkola sobie pisze w szkolnych dokumentach jest jedynie jakas tam przeslanka, a nie dowodem na cokolwiek.
A precyzyjnie nie piszesz, bo "naturalizacja" to otrzymanie obywatelstwa, wiec albo "przeszla proces naturalizacyjny" (= otrzymala obywatelstwo) PRZED wyjazdem do Niemiec, albo PO osiedleniu sie w Niemczech. Tak czy inaczej musisz miec dokument na to, ze dostali obywatelstwo, wtedy szanse sa, oczywiscie po spelnieniu normalnych dalszych warunkow (dziedziczenie obywatelstwa z dziadka na ojca i z ojca na ciebie bez zadnych przeszkod/przerw w tym ciagu dziedziczenia)

To nie szkoła sobie pisze, tylko władze/urząd państwowy/ w odpowiedzi na wniosek o przyjęcie do szkoły, wysłały do szkoły pismo ze zgodą na uczęszczanie przez deutsche Volkszugehörige taki a taki.

Czy muszę mieć jeszcze jakiś dokument ,skoro wszystkie czynności naturalizacyjne się odbyły/przydzielenie grupy "A", wyjazd, zameldowanie, przyjęcie do pracy,przyjęcie dziecka do niemieckiej szkoły,/

Dodatkowo

Pisałem do archiwum miejskiego o potwierdzenie zameldowania i obywatelstwo. W formularzu tego archiwum ,który wypełniałem ,był osobny podpunkt "zapytanie o obywatelstwo"

W odpowiedzi dostałem oficjalny ich dokument w którym jest napisane jakie zapisy mają w księgach Ratusza:meldunek...,wyznanie...,małżeństwo /data z kim/,skaład rodziny dzieci imiona daty urodzin ,zawód ,miejsce pracy ,obywatelstwo. Dosłownie jest napisane /Staatsangehörigkeit : deutsch/

Myślę ,że jeżeli taki zapis w USC Ratusza to chyba podstawy były a na konkretne zapytanie właśnie tak odpowiadają ,może to właśnie tam było nadane obywatelstwo.

To zloz po prostu wniosek o potwierdzenie obywatelstwa, jak dokumenty nie wystarcza, urzad niemiecki nie odrzuci ci od razu wniosku tylko wezwie cie do uzupelnienie dokumentacji w formie XYZ
Nikt ci tu z gory nie powie, czy te dokumenty, ktore masz, wystarcza na 100%, wiec pytanie sie w kolko o to samo do niczego nie doprowadzi

Uważasz ,że może odrzucić od razu takie dokumenty?

Nie uważasz ,że jeżeli we wniosku do archiwum jest podpunkt zapytanie o obywatelstwo ,a oni odpowiadają "Staatsangehörigkeit : deutsch",to czy to nie jest wystarczające ?

Wniosek wysłałem 13 miesięcy temu ,zastanawiam się tylko nad siłą moich dokumentów i czego jeszcze szukać.

Powrót