natychmiastowe zwolnienie z pracy kobiety w ciazy

• Autor wątku Autor wątku gosada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, przepraszam jesli taki temat juz jest ale szukanie poprzez wyszukiwarke nie dalo zadnego rezultatu.
Mam nastepujacy problem, otoz w zeszla srode zostalam brutalnie wyrzucona z pracy bez zadnego ostrzezenia. Dwa dni wczesniej dostalam od swojego Line Managera zaproszenie na rozmowe dyscyplinarna, jednak uspokoil on moja dociekliwosc ze to spotkanie bedzie na temat mojego ponownego przedluzenia okresu probnego z powodu mojej 6 dniowej choroby(potwierdzonej orzeczeniem lekarskim). Bylam nieufna i podejrzewalam ze to podstep bo zaraz po powrocie z chorobowego poinformowalam przelozonego o mojej ciazy (10 tydzien), wiedzialam, ze beda probowac sie jakos mnie pozbyc i ze pewnie dostane pierwsze ostrzezenie w skali 5- stepowej. Na rozmowie okazalo sie jednak ze gra toczy sie o dissmisal. Zostalam zwolniona za to ze bylam chora!!! oraz za to ze jeden raz nie wyrobilam targetu!!! Zostalam upokorzona i pozostawiona bez jakiejkolwiek pomocy, boss mnie wyprowadzil poza zaklad pracy, odebral mi karte magnetyczna, potraktowal mnie jakbym dokonala jakiejs zbrodni przeciwko firmie.
Dzisiaj zlozylam apelacje zgodnie z porada jaka uzyskalam od ACAS.
Bylam takze w CAB i powiedziano mi ze bardzo trudno bedzie udowodnic ze to byla dyskryminacja ze wzgledu na ciaze, ale z drugiej strony przeciez sie chyba nie zwalnia pracownika z powodu pierwszej choroby, tymbardziej ze byla potwierdzona przez lekarza.
Co myslicie o tej sprawie? a moze ktoras z forumowiczek znalazla sie podobnej sytuacji? czy jest szansa na jakies odszkodowanie?

twoje prawa zaleza od tego czy przepracowalas tam rok. Jesli nie, to malo masz opcji Pozdro

niestety przepracowalam na kontrakcie 21 tyg i pierwsze 16 tyg przez agencje.
Dziwi mnie ta rozbieznosc informacji gdyz w ACASie powiedziano mi ze nie ma to znaczenia ze pracowalam na okresie probnym, poinformowalam rowniez o tym ile czasu tam przepracowalam...doradca powiedzial ze bylam na kontrakcie, bylam pracownikiem firmy i mam takie same prawa jak inni pracownicy.
Dzisiaj w CABie pracownik powiedzial z kolei ze pracodawca ma prawo zwolnic pracownika jezeli ten nie przepracowal roku bez podania przyczyny, wiec jak to wlasciwie jest bo jestem confused:/

Kiedy zostalas wyrzucona? Czy mialas kontrakt z pracodawca czy pracowalas przez agencje?
Czy masz kopie kontraktu z agencja?

Pamietaj ze na zlozenie claimu do ET masz tylko 3 miesiace, potem zostaje Ci tylko Civil Courts.

Pozdrowka

ok gosada zarowno cab jak i acas maja racje. Jesli dyskryminacje to nie ma znaczenia ile przepracowalas. JEsli chodzi o zwolnienie nie fair tzw unfair dismissal to aby moc wziac sprawe do ET to musisz miec przepracowane jeden rok. W przypadku dyskryminacji nie musisz miec tego roku, aby wziac sprawe do ET.Sorki za zmylke Powodzonka.

Pamietaj ze bardzo istotne dla kogo pracowalas (wbrew pozorom to bardzo skomplikowane jesli pracowalas przez agencje - moze sie okazac ze nie bylas zatrudniona przez nikogo ;() Jesli bezposrednio to no problem.

Jesli chodzi o udowodnienie ze padlas ofiara sexual discrimination, niekoniecznie jest to bardzo trudne, zalezy od okolicznosci, tresci wypowiedzenia itp. W tej branzy malo co jest czarno biale.

Na pociech dodam ze srednie odszkodowanie za sexual discrimination wynosi ciut ponad 7000. Dolozyc do tego notice pay+holiday in lieu i przy odrobinie mozna otrzymac 10.000 (oczywiscie wszystko zalezy od merits)

Pamietaj o limicie czasu - 3 miesiace i bardzo zadko ET zgadza sie na przedluzenie limitu (byl kiedy case gdzie ET odwalil claim bo dotarl 11 minum po deadlinie :))

Powrót