Nauczyciel kontraktowy-umowa

• Autor wątku Autor wątku SolveDG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SolveDG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

od 4 lat pracuje w jednej szkole. Początkowo jako nauczyciel stażysta, a obecnie jak nauczycie kontraktowy. Zwykle miałam pomiędzy 14-17/18 etatu. W roku 2013 drugi nauczyciel (dyplomowany) odszedł na roczny urlop zdrowotny. Otrzymałam po nim trochę godziny. We wrześniu dostałam nową umowę i znów na czas określony. Dyrektor tłumaczy to tym, że jestem na zastępstwo za nauczyciela przebywającego na urlopie oraz nie potrafi mi powiedzieć, ile godzin będzie dla mnie miała w przyszłym roku. Czy w takim wypadku Dyrektor miał prawo dać mi kolejną umowę na czas określony.
Dodatkowo jestem w 3 miesiącu ciąży. Jak wygląda w tym wypadku kwestia zatrudnienia, urlopu macierzyńskiego oraz kwestia finansowa?

Dziękuję

Dyrektor nie ma racji

Art. 10
4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.

7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

W uchwale Sądu Najwyższego z dnia 27 maja 1993 r. (sygn. akt I PZP 14/93, OSNC 1993/11/189) podjętej w składzie 7 sędziów stwierdzono, że w przypadku gdy umowę terminową zawarto z nauczycielem kontraktowym dochodzi do zawarcia umowy na czas nieokreślony, a z nauczycielem mianowanym i dyplomowanym - do powstania stosunku pracy z mianowania.
Dotyczy w placówkach publicznych

Dyrektor nie ma racji ale w doświadczenia wiem, że może kombinować i niestety taką umowę dawać ( w moim przypadku tak było- trzecią umowę otrzymalam na czas nieokreślony)

Powrót