nawiązka -WYKAZ INSTYTUCJI - co robić

• Autor wątku Autor wątku marcin62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, dostałem nawiązkę o której już pisałem na forum ale nikt mi nie pomógł. Teraz pytanie, nawiązkę mam wpłacić na ZOZ publiczny w miejscowości X, nie podano adresu oraz konta.

Sprawdzałem w "WYKAZ INSTYTUCJI, ORGANIZACJI SPOŁECZNYCH, FUNDACJI I STOWARZYSZEŃ,
O KTÓRYCH MOWA W ART. 47 i 49 KODEKSU KARNEGO" i nie ma tam tego ZOZU. Co w takim przypadku robić. Czy dobrze rozumiem, że taki ZOZ powinien być wymieniony w tym wykazie?

http://www.ms.gov.pl/nawiazki/nawiazki.shtml

Czy się mylę i sąd może nawiązkę orzec na konto każdej instytucji?

Druga sprawa ile mam dni na wpłatę nawiązki i czy mogę się od niej w jakiś sposób odwołać, przyponę tym co nie są w temacie, że zostałem już ukarany przez sąd karą grzywny za wykroczenie z art. 66 kw po czym po ponad miesiącu zostałem ponownie ukarany nawiązką (tytuł wykonawczy) za ten sam czyn. proszę o pomoc, a jeśli niekt nie wie to może jakiś namiar gdzie szukać pomocy - Warszawa.
Sprawa pilna.
Proszę o pomoc. Sprawa pilna.

Rzeczywiście, obecnie nawiązki orzeka się tylko na rzecz wymienionych w wykazie instytucji. Zasada ta obowiązuje jednak dopiero od maja 2005 r. Jesli więc wyrok co do ciebie wydano wcześniej, to nawiązka mogła być orzeczona na inny podmiot. Poza tym, upewnij się, że rzeczywiście nie ma go w wykazie i czy masz jego ostatnią wersję. Jego treść często się zmienia.
Adres i konto powinny być wymienione w wyroku. Jeśli nie są, to powinieneś się zwrócić do sądu, który wydał wyrok i poprosić o podanie adresu instytucji i numeru konta, na który masz wpłacić nawiązkę.

Witam
Wyrok jest z 2006r.
Co robić jeśli nie ma w wykazie tej instytucji, czy są jakieś przepisy co w takim przypadku robić jak sąd się pomylił. Poprostu mam zasadnicze pytanie czy taka nawiązka jest słuszna i czy muszę ją płacić jeśli nie ma w wykazie tej instytucji. Nie mam ochoty płacić nawiązki (okrągły tysiąć). W końcu to sąd popełnił błąd, a zapłaciłem już karę grzywny i to nie małą. Co zrobić jeśli przyjdzie komornik itp.
Pomóżcie proszę.

Nikt nie wie co w takim przypadku robić?

A i jeszcze jedno pytanie, czy sąd musi odpowiedzieć na pisemne zapytanie? jeśli tak to w jakim terminie, gdzie tego szukac?

Proszę napisać do sądu. Sąd powinien udzielić informacji.

Powrót