Nazwa Bloga/strony a "nazwa zastrzezona"

• Autor wątku Autor wątku Jimmy Brownie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jimmy Brownie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie. Od pewnego czasu prowadzę Bloga pod adresem:

smartfood

Niedawno otrzymałem e-mail o następującej treści:

"Witam Pana,

mielismy okazje zajzec na Pana Blog, co prawda nic zlego Pan nie pisze jednak nazwa w tej dziedzinie jest nazwa zastrzezona na wszystkie kraje EU przez nasza firme Smart Food z siedziba w Niemczech.
Prosimy o zaniechanie urzywania tej nazwy, jednoczesnie proponujemy aby w zamian slowa Food uzyl Pan np. *jedzenie* lub jakies inne slowo pasujace do Pana zamyslow.
Pragniemy poinformować Pana ze niezalecenie sie do naszej prosby spowoduje wystapienie na droge prawna.

Z wyrazami szacunku"

Czy jest zasadne roszczenie ww. firmy w stosunku do osoby nie prowadzącej działalności gospodarczej, której strona internetowa (blog) nie ma charakteru komercyjnego? Nie mam na moim blogu żadnych informacji na temat ww. firmy - prowadzę blog o zdrowym odżywianiu :-)

Rozumiem, że gdybym użył loga firmy (Które jest zastrzeżone), mógłbym mieć kłopoty. Ale czy użycie wyrażenia powszechnie używanego, lub jego fragmentu (np. smart food choice - mądre wybory żywieniowe) można zastrzec prawnie?
Czy można zastrzec wyrażenie "smart food" , oznaczające w dosłownym tłumaczeniu mądre pożywienie. Jestem również właścicielem domeny Domena smartfood.pl jest utrzymywana na serwerach nazwa.pl , na której w przyszłości planuje uruchomienie jakiegoś serwisu internetowego.

Szukam jakiejś ustawy która rozwiała by moje wątpliwości - mógłby mi ktoś podsunąć jakiś link lub nazwę ustawy w której znajdę przepisy dot. znaków i nazw Handlowych?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jimmy Brownie napisał:
Czy jest zasadne roszczenie ww. firmy w stosunku do osoby nie prowadzącej działalności gospodarczej, której strona internetowa (blog) nie ma charakteru komercyjnego? Nie mam na moim blogu żadnych informacji na temat ww. firmy - prowadzę blog o zdrowym odżywianiu :-)
- USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" - między innymi formalizuje kwestie zastrzeżeń znaków towarowych;
- USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" - a to tak na wszelki wypadek;
Urząd Patentowy - więcej informacji w temacie oraz bazy zastrzeżonych znaków towarowych.

Jest możliwym, że nazwa firmy jest zarejestrowana jako zastrzeżony znak towarowy - międzynarodowy lub na teren Polski. To, i zakres ewentualnej ochrony znaku trzeba sprawdzić w bazach Up. Od tego trzeba rozpocząć.

Niestety nie odnalazłem w tej ustawie odpowiedzi na pytanie:
Czy firma posiadająca dany znak towarowy/nazwę zastrzeżoną może żądać od osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej zaprzestania używania konkretnego wyrazu, będącego w powszechnym użyciu? Rozumiem, że np. logotypu używać bez zgody nie wolno, ale czy można zakazać używania np. wyrażeń "zdrowa żywność" albo "super żywność"?

Znak towarowy może mieć różną formę, w tym zarówno graficzną, jak i słowną - vide Art.120 USTAWY z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" (zwanej dalej pwp). Wpisz w wyszukiwarce polskich zastrzeżonych znaków towarowych (nazw) na stronie Urzędu Patentowego 'smart food' - zobaczysz, ile wyników wyskoczy... ;)

Idea znaków towarowych odnosi się w swojej istocie do oznaczania produktów, a za tym i działalności komercyjnej oraz zawodowej. Jest to wyraźnie zapisane w ustawie (wyciąg mój)
Przepis prawny:
Art. 153.
1. Przez uzyskanie prawa ochronnego nabywa się prawo wyłącznego używania znaku towarowego w sposób zarobkowy lub zawodowy na całym obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
(...)
Z drugiej strony mamy też wyraźnie zapisane w ustawie (wyciąg mój)
Przepis prawny:
Art. 154.
Używanie znaku towarowego polega w szczególności na:
1) (...)
2) (...)
3) posługiwaniu się nim w celu reklamy.
Pozostaje więc kwestia zakresu ochrony danego znaku oraz charakteru blogu... Tu trzeba się odnosić do każdego indywidualnego przypadku niezależnie.

Ostatnia edycja:
Powrót