Nazwa firmy oraz zdjęcia z logo

• Autor wątku Autor wątku Amanda89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amanda89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
w sprawach prawnych jestem zupełnie zielona więc liczę na pomoc kogoś kompetentnego. Chcę sprzedawać towar firmy X. Nazwę ja "Jelly". Zdjęcia towaru mam od klientów więc nie kradzione 😊 ale czy firma ma prawo miec pretensje o metkę papierową oraz karton z logo widoczne na zdjęciu ? Czy to naruszenie prawa autorskiego ? Drugie pytanie czy jeśli sprzedając produkty tylko tej firmy za granicą nazwę swoją firmę oraz stronę np " Jelly- dresses" - czy to jest nadużycie jakiekolwiek ? Firma twierdzi, że nazwy nie wolno używać ani logo nie może być na naszych zdjęciach. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Amanda89 napisał:
... ale czy firma ma prawo miec pretensje o metkę papierową oraz karton z logo widoczne na zdjęciu ? Czy to naruszenie prawa autorskiego ? ...
Temat wielokrotnie omawiany, szukaj - zasada wyczerpanie prawa znaku towarowego.
Amanda89 napisał:
... jeśli sprzedając produkty tylko tej firmy za granicą nazwę swoją firmę oraz stronę np " Jelly- dresses" - czy to jest nadużycie jakiekolwiek ? ...
Będzie to co najmniej czyn nieuczciwej konkurencji.

Hmmm ... ale produkt pochodzi od tamtej firmy czyli nie jestem konkurencją, a raczej posrednicze w sprzedaży. A chodzi mi o sam fakt użycia nazwy w nazwie - czy na prawdę nie wolno mi zawrzeć nazwy produktu?
Jelly jest nazwą firmy ale także stoi na metce produktu, który sprzedaję.

Amanda89 napisał:
... A chodzi mi o sam fakt użycia nazwy w nazwie - czy na prawdę nie wolno mi zawrzeć nazwy produktu?
Jelly jest nazwą firmy ale także stoi na metce produktu, który sprzedaję.
To, że sprzedajesz nie uprawnia Ciebie do korzystania z cudzego znaku towarowego.

Powrót