Nazwa firmy w opisie produktu

• Autor wątku Autor wątku Kuciak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuciak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

W dniu dzisiejszym allegro zamknęło jedną z moich aukcji.
Podobno zgłosił się do nich firma X że jakoby używam ich znaku towarowego.

Sytuacja wygląda następującą.
Mam produkt firmy A który ma zastosowanie do ekspresów rożnych firm.
Nazwa aukcji to: Odkamieniacz do ekspresów X, Y, Z.

Opis produktu to Odkamieniacz firm A do zastosowania w ekspresach X, Y, Z...
Oczywiście nie umieszczam żadnego znaku towarowego firmy X.

Czy łamię prawo podając do jakich produktów innych firm można zastosować ten odkamieniacz czy nie?

Do tej pory uważałem że jest jak z częściami samochodowymi, każda firma podaje do jakich marek i modeli one pasują nawet jeśli te nazwy marek i modeli są zastrzeżone. Tak samo jest z workami do odkurzaczy, polska firma robi worki i podaje na opakowaniu do jakich innych marek one pasują...
Czy w moim przypadku sytuacja nie jest analogiczna?

Kuciak1 napisał:
... Czy łamię prawo podając do jakich produktów innych firm można zastosować ten odkamieniacz czy nie?...
Polskie nie: Art. 156. Prawa własności przemysłowej.

Co w takim razie z robić z allegro które udzieliło mi odpowiedzi:

"Nasze działania podejmujemy w oparciu o Ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną, która zobowiązuje nas do usunięcia oferty po otrzymaniu oficjalnego zgłoszenia od uprawnionego podmiotu.

Wątpliwości proszę wyjaśnić z przedstawicielem do którego kontakt podałam wcześniej."

czy to prawda że ich to nie dotyczy a ja tera muszę udać się do firmy X i założyć im sprawę... ja kontra wielki koncern? :)

Oni nie są stroną sporu, poznałeś ich podstawę działania.

Przeczytałem tą ustawę ale jako laik nie znalazłem nic na ten temat.

Problem jest inny, oni napisali że ja muszę napisać do tej korporacji po angielsku. Mógłbym to zrobić ale czy mam obowiązek znać angielski żeby prowadzić w Polsce działalność?

Poza tym jeśli nikt u nich nie zna polskiego to na jakiej podstawie twierdzą że w aukcji po polsku jest coś nie tak. No i czy zaznajomili się z polskim prawem?

Czy jak ktoś z firmy X lub Y napisze maila do allegro ze ta aukcja narusza ich prawa to allegro automatycznie bez żadnej weryfikacji musi się dostosować bez względu na sensowność tego zgłoszenia?

To po Twojej stronie leży udowodnienie prawa do korzystania z cudzego znaku. Usługodawca nie bada zasadności wniosku, skoro uznał go za wiarygodny ma obowiązek do niego się zastosować.

Kuciak1 napisał:
Przeczytałem tą ustawę ale jako laik nie znalazłem nic na ten temat. ...
To jeszcze raz przeczytaj Art. 14. i Art. 15.

Ok, dziękuję.

Wszystko wiem, poza tym co mogę zrobić w tym przypadku.
Nie bardzo wiem jak mam wygrać z wielką korporacja skoro dla allegro ich zawiadomienie jest wiarygodne, bez względu na to, że nie zgodne z polskim prawem. :mad:

Niestety mogą powołać się na:
Przepis prawny:
Art. 155.
[Ograniczenie prawa zakazywania korzystania ze znaku towarowego]

1. Prawo ochronne na znak towarowy nie rozciąga się na działania dotyczące towarów ze znakiem, polegające w szczególności na ich oferowaniu do sprzedaży lub dalszym wprowadzaniu do obrotu towarów oznaczonych tym znakiem, jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez uprawnionego lub za jego zgodą.

2. Nie stanowi również naruszenia prawa ochronnego na znak towarowy import oraz inne działania, o których mowa w ust. 1, dotyczące towarów oznaczonych tym znakiem towarowym, jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego przez uprawnionego lub za jego zgodą.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli przemawiają za tym uzasadnione względy, które pozwalają uprawnionemu sprzeciwić się dalszej dystrybucji towarów, w szczególności jeżeli po wprowadzeniu do obrotu zmieni się lub pogorszy stan towarów.
Prawo własności przemysłowej

Najlepsze jest to, że na allegro w tej chwili funkcjonuje kilkanaście jak nie kilkadziesiąt aukcji na ten sam produkt o identycznej nazwie. :) Ja na tej aukcji sprzedawałem najwięcej. To sugeruje że jakiś konkurent napisał do firmy X maila ze skarga, a oni z automatu wysłali wiadomości do allegro z linkiem do mojej aukcji.

Powrót