nazwa firmy zastrzeżona czy nie

• Autor wątku Autor wątku tomek1983kg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek1983kg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam
Od kwietnia tego roku prowadze jednoosobową dzialalność gospodarczą. Zupęlnie nieświadomie w swojej nazwie firmy podałem wyraz ktory już istnieje w kilku firmach zgodnie z wyszukiwarką Przedmiotów Chronionych (Bazy danych UPRP).
Moja firma ma ten sam człon w nazwie co konkurenci działąjący na rynku od kilkunastu nawet lat.
Przykładowo moja firma nazywa się "Stalprojekt imię nazwisko" a są firmy zarejestrowane w URPP jako "Stalprojekt Szczecin S.A.", "Stalprojekt Konstrukcje" albo nawet "E Stalprojekt". Firmy te wykonują podobny zakres działalności na terenie całego kraju. Ja z kolei działam na małym rynku ale wykonuje ten sam zakres dzialalności, czy mogę sie obawiać jakiś konsekwencji z używania tej nazwy firmy?
W mojej nazwie jest oczywiście moje imię i nazwisko.
W rejestrze CDEIG znalazłem również 3 firmy jak moja tylko z innymi nazwiskami.
Prosze o pomoc

tomek1983kg napisał:
... wyraz ktory już istnieje w kilku firmach zgodnie z wyszukiwarką Przedmiotów Chronionych (Bazy danych UPRP).
...
Skoro znalazłeś to powinieneś odczytać również zakres ochrony wskazanego znaku towarowego.

Co do zasady Twoją Firmą jest Twoje imię i nazwisko reszta to tylko dodatek.

firmy pokazane są w w rejestrze "znaków towarowych" i chyba chodzi o loga firmy a same nazwy raczej nie - każda z tych firm ma swoje loga ale czy nazwa firmy jest chroniona to nie wiem dalej.
Bo w sumie skoro kilka firm ma ten sam człon to między nimi też istnieje możliwość złamania praw zastrzeżonych (któraś była pierwsza)

czyli reasumując nie muszę się niczego obawiac?

Na innym wątku znalazłem jeszcze taki artykuł:

Prawa o własności przemysłowej

Art. 160.
[Używanie znaku towarowego w lokalnej działalności gospodarczej]
1. Osoba, która, prowadząc lokalną działalność gospodarczą w niewielkim rozmiarze, używała w dobrej wierze oznaczenia zarejestrowanego następnie jako znak towarowy na rzecz innej osoby, ma prawo nadal bezpłatnie używać tego oznaczenia w nie większym niż dotychczas zakresie.

Tylko artykuł 160 odnosi się chyba do sytuacji jakbym ja założył pierwszy działalność a inne firmy były by później....

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tomek1983kg napisał:
... chyba chodzi o loga firmy a same nazwy raczej nie ...
Nie chybaj tylko sprawdź dokładnie zakres ochrony.
tomek1983kg napisał:
... używała w dobrej wierze oznaczenia zarejestrowanego następnie jako znak towarowy ...
Kluczowa jest kolejność aby zastosować tę regulację.

A jak można sprawdzić zakres ochrony. Bo na stronie UPRP nie moge znależć tych informacji.
Na stronie UPRP są następujące wiersze:
540) Nazwa
(550) Rodzaj znaku
(210) Numer zgłoszenia
(111) Numer prawa wyłącznego
(220) Data zgłoszenia
Status zgłoszenia
(732) Zgłaszający/Uprawniony
Pełnomocnicy
Numer WUP
Data publikacji WUP
Numer BUP
(441) Data publikacji BUP
(511) Klasyfikacja nicejska
Wykaz Towarów
Pierwszeństwo
(531) Klasyfikacja wiedeńska
Numer rejestracji międzynarodowej
Data ujawnienia
Data wygaśniecia
Otwórz w RegisterPlus
Rysunki

Gdzie moge znaleźć zakres ochrony?

tomek1983kg napisał:
... (550) Rodzaj znaku ...
Tutaj - słowne, graficzne, kombinowane.

PS.
Skorzystaj z informacji i poradników dostępnych na stronie UP RP.

Ostatnia edycja:
wszędzie jest wpisane SG czyli "znak słowno-graficzny".
To w takim razie czy przy jednosobowej dzialalności mogę mieć obok swojego nazwiska człon nazwy np. "Stalprojekt".

Wcześniej Pan pisał że "Co do zasady Twoją Firmą jest Twoje imię i nazwisko reszta to tylko dodatek".

tomek1983kg napisał:
... Wcześniej Pan pisał że "Co do zasady Twoją Firmą jest Twoje imię i nazwisko reszta to tylko dodatek".
Art. 43^4. Kodeksu cywilnego.

Dziękuje za dotychczasową pomoc :)

Art. 34.4 "Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Nie wyklucza to
włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy,miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych."

jednak

art. 43.3 paragraf 1) mówi:
"Firma przedsiębiorcy powinna się odróŜniać dostatecznie od firm
innych przedsiębiorców prowadzących działalność na tym samym rynku."

Czy wg Pana dodanie imienia i nazwiska powoduje że firma "wyróżnia się dostatecznie".
Reasumując powinienem spać spokojnie?

Powrót