Nazwa firmy

• Autor wątku Autor wątku Ssaba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Ssaba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mimo, że na forum znalazłam kilka podobnych tematów to jednak nadal nie jestem pewna co do swojej sytuacji. Dlatego też postanowiłam napisać z nadzieją, że ktoś mnie "oświeci".
No więc tak...

Zamierzam otworzyć sklep internetowy. Wymyśliłam nazwę i wykupiłam domenę. Sprawdziłam na stronie urzędu patentowego czy taka nazwa nie jest już zarejestrowana - no i nie była. Domena też była wolna - zarówno z końcówką pl, com, com.pl i innymi. Jako że zamierzam prowadzić działalność jedynie na terenie Polski wybrałam końcówkę "pl". Póki jednak jeszcze firmy nie zarejestrowałam chciałabym wyjaśnić pewne obawy związane z nazwą firmy. Mianowicie na rynku istnieją dwie firmy o podobnej nazwie ale nie identycznej! Przyjmijmy, że jedna z nich nazywa się "mysz" i działa w branży alkoholowej. Druga natomiast to "mysz & kocur" (gdzie mysz to przypuszczalnie nazwisko) i ta firma zajmuje się nieruchomościami. Jedna z tych firm działa pod domeną mysz.pl, a druga mysz.com.pl. Poza tym sprawdzając na urzędzie patentowym nazwę "mysz" wyskoczyło mi 4 pozycje.
Natomiast moja firma miałaby nosić nazwę "mysza", z końcówką "pl" i dotyczyłaby branży odzieżowej. W związku z tym mam pytanie - czy nie będzie tutaj jakiegoś konfliktu? Czy nie będę miała problemów ze strony tych dwóch pozostałych firm decydując się na taką właśnie nazwę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót