Nazwa kanału na youtube a zastrzeżenie znaku towarowego

• Autor wątku Autor wątku thanos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thanos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry,
jestem obecnie na etapie planowania przedsięwzięcia związanego z otworzeniem kanału w serwisie Youtube. Planuję zainwestować w przedsięwzięcie nie tylko czas, ale i pieniądze, przez co chciałbym dowiedzieć się troszeczkę więcej na temat nazwy kanału w kontekście ochrony prawnej.

Czy możliwe jest użycie następujących kombinacji "Biuletyn X", "Encyklopedia X", "Vadamecum X" bez naruszania praw autorskich?
Za X podstawmy dowolne słowo.
Czy, ewentualnie, możemy stworzyć następującą kombinację, aby pominąć wszelkie roszczenia: "Bulietyn X wg Imię i Nazwisko" lub "Bulietyn X Imię i Nazwisko"?

W ramach przedsięwzięcia zostanie również stworzone logo, zatem chciałbym chciałbym zastrzec nazwę i logo kanału w urzędzie patentowym.

thanos napisał:
... Czy możliwe jest użycie następujących kombinacji "Biuletyn X", "Encyklopedia X", "Vadamecum X" bez naruszania praw autorskich? ...
Czemu uważasz, że jest to związane z prawami autorskimi?

LeszsekS napisał:
Czemu uważasz, że jest to związane z prawami autorskimi?

@LeszsekS,
nie jestem Specjalistą dlatego chciałem zasięgnąć porady.
Wydawało mi się, iż jest to powiązane w jakiś sposób z prawem autorskim, ale, bazując na Twojej wypowiedzi, raczej nie jest.

Chciałbym uniknąć sytuacji w której nazwa stworzonego kanału, która wykorzystana będzie również w materiałach jak i w nazwie domeny, będzie powodować problemy prawne, a tym samym problemy finansowe, związane z usuwaniem/edycją materiałów i inne.

W tym celu przejrzałem wpisy za pomocą wyszukiwarki na stronie polskiego urzędu patentowego, a także na euipo i wipo - nie znalazłem żadnego wpisu o dokładnie takiej samej kombinacji słów.

Pamiętaj, że w PWP obowiązuje zasada pierwszeństwa zgłoszenia, ochronę uzyska ten kto pierwszy prawidłowo zgłosi. Po uzyskaniu ochrony może żądać od pozostałych zaprzestania używania.

Powrót