Nazwa marki samochodu bez użycia loga

• Autor wątku Autor wątku muerteNT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muerteNT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Czy wykonując jakiś przedmiot na którym umieściłbym napis marki samochodu np opel albo volkswagen bez użycia loga producenta mogę to sprzedać? Tzn czy sam napis również jest chroniony prawem autorskim? Proszę ewetualnie o jaką podstawę prawną tego problemu.

Oczywiście, że nazwy są chronione.
To tak jakby Pan nalał coś do jakiejś butelki i napisał na niej "CocaCola".

No ok z tym, że np BMW może oznaczać Bardzo Małe Wydatki:) I bez loga producenta nie musi bezsprzecznie kojarzyć się z samochodem. Co wtedy?

Jeśli ten rysunek z napisem "BMW" nie będzie w żaden sposób nawiązywał do producenta samochodów to owszem można. Ale jest jeszcze coś takiego jak "domniemanie".

Bo napiszę sobie, że ktoś jest "K.U.*.W.A."(wiemy o co chodzi po zabraniu kropek i rozwinięciu gwiazdki), to obrażę tym kogos według Pana czy nie? Czy jest to obraz czy poprostu zastosowanie skrótu?

Myślę, że rozumie problematykę używania niby skrutów.

Ok rozumiem. Czyli jest to działanie na granicy legalności. Dziękuję zatem za wyjaśnienie tej kwestii. Ale mam kolejne zatem pytanie. Czy tegoż samego napisu mogę użyć w celu pokazania klientom możliwości? Np chce pokazać, ze można wykonać przedmiot z takim napisem ale nie sprzedając tego przedmiotu. I co jeśli dodałbym klauzulę iż, mogę coś takiego zrobić ale po dostarczeniu odpowiednich materiałów przez klienta, który ponosi wszelką odpowiedzialność za użycie zastrzeżonych znaków towarowych danych firm?

Jeśli klient się na to zgodzi to owszem. Wtedy weźmie na siebie odpowiedzialność.

Gorom, ostatnie pytanie. Czy jeśli zamiast napisów zastosowałbym zdjęcia danych aut, na których nie można by rozpoznać marki samochodu po logu a jedynie powiedzmy po kształcie? Czyli znowu występuje zasada domniemania czy tak?

Powrót