Nazwa marki samochodu w reklamie warsztatu

• Autor wątku Autor wątku bynek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bynek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prowadzę warsztat zajmujący sie naprawą tylnych zawieszeń samochodów francuskich głównie Peugeot Citroen
Mam swoją stronę internetową gdzie używam logo tych marek i nazwy
Zadawałem pytanie na tym forum czy mogę i uzyskałem odpowiedź, że tak pod warunkiem że nie sugeruję, że posiadam autoryzację producenta i używam je tylko informacyjnie.
Skorzystałem z programu reklamowego Google i utworzyłem reklamę swojej strony jako link sponsorowany
Tu również użyłem nazw producentów samochodów, które naprawiam, oczywiście nigdzie nie sugeruję, że mam jakąś autoryzację, tylko informacyjnie, ze takie marki naprawiam.
I właśnie ze względu na te nazwy Peugeot Citroen reklama nie została zaakceptowana, a dokładniej od dzisiaj została odrzucona bo do tej pory była wyświetlana.
Poinformowanomnie ze reklama zawiera tekst mogący być znakami handlowymi
Czy mieli do tego prawo?
Jezeli nie, to czy są jakieś przepisy na które mogę się popwołać?
Z góry dziękuję za zainteresowanie

Prawo mają, na podstawie art. 31 ust. 2. Konstytucji:
"Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.".

Heh,
Prawo mają, nie mamy niestety wpłwyu na polityke Google, jeśli oni uznają, że ta reklama może naruszać czyjeś prawa, to tak naprawdę poza próbami wyjaśnienia im innego pogladu niewiele mozna zrobić. Jest to firma prywatna i ma w tym zakresie dowolność - a ona sama nie chce się narażać, na ewentualane procesy. Nie ma co ukrywać Peugeot jest znakiem handlowym.

Tak też myślałem działają prewencyjnie
Dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie

Powrót