Nazwa nowej marki odzieżowej zajęta w innym kraju

• Autor wątku Autor wątku sinir505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sinir505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

planuję wyprowadzić na rynek międzynarodowy własną markę odzieżową. Wpadłem na ciekawą nazwę - jest to proste, pospolite, 5-literowe słowo w języku angielskim. Produkty byłyby produkowane w Polsce i stąd sprzedawane wysyłkowo (i tylko tak) na cały świat, a na pewno większe kraje, czyli również poza UE.

Problem jest następujący: chciałbym zastrzec znak towarowy mojej marki, ale w Korei niedawno został zarejestrowany znak na tę samą nazwę i, co chyba najważniejsze, w tej samej kategorii nicejskiej - 25. W TMView znak stoi jako "general mark", a więc ani "word", ani "combined". Znak zawiera "graphic representation", czyli obrazek, na którym słowo jest zapisane jakąś czcionką. W "list of goods and services" znaku wymienione są różne rodzaje butów - ja z kolei nie chcę produkować butów w ogóle - jedynie ubrania.

Chciałbym się dowiedzieć, jakie mam możliwości w tym punkcie. Zależy mi na legalnym używaniu nazwy. Nie chcę, by właściciel znaku z Korei zabronił mi jej używania, gdy (i jeśli) moja marka stanie się rozpoznawalna na świecie. Dodam, że przedmiot koreańskiego znaku nie jest rozpoznawalny, został zarejestrowany w lutym tego roku, nie znalazłem dodatkowych informacji na jego temat w internecie. Mam ciekawy projekt logo (sygnet), który nawiązuje do nazwy, ale chyba lepszym rozwiązaniem jest rejestrowanie znaku jako "word"? Czy wciąż mam taką możliwość?

Uprzejmie proszę o rozjaśnienie mi tej kwestii.

Prawa ochronne na znak towarowy mają charakter terytorialny, zatem uzyskanie ich na terenie konkretnego państwa nie uniemożliwia automatycznie uzyskanie ich przez inny podmiot na innym terenie. Decyduje tutaj pierwszeństwo. Szczegółów szukaj u źródła.

Powrót