nazwa o kilku znaczeniach

• Autor wątku Autor wątku grzegon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, mam 2 pytania:

1. Czy nadając nazwę przedszkolu, która ma kilka znaczeń, a jednym z nich jest tytuł bajki, muszę mieć pozwolenie na jej użycie od autora lub innej osoby/instytucji uprawnionej?

2. Czy jeśli postacie malowane na ścianach przedszkola będą tylko podobne do postaci z jakiejś bajki (inne stroje, kolory a zachowają tylko gatunek zwierzątek) czy będzie to uznane jako łamanie praw autorskich?

z góry dziękuję za pomoc

grzegon napisał:
1. Czy nadając nazwę przedszkolu, która ma kilka znaczeń, a jednym z nich jest tytuł bajki, muszę mieć pozwolenie na jej użycie od autora lub innej osoby/instytucji uprawnionej?
problem mógłby być wtedy, kiedy nazwa tej bajki byłaby zarejestrowanym znakiem towarowym, co można sprawdzić na stronach Urzędu Patentowego - UPRP - Strona główna - bazy na Polskę i międzynarodowe. Gdyby tak było należałoby rozważyć, czy użycie nazwy jako nazwy przedsiębiorstwa (przedszkola) zawierałoby się w zakresie ochrony.
2. Czy jeśli postacie malowane na ścianach przedszkola będą tylko podobne do postaci z jakiejś bajki (inne stroje, kolory a zachowają tylko gatunek zwierzątek) czy będzie to uznane jako łamanie praw autorskich?
Tu nie da się odpowiedzieć zdalnie - zależy jaka byłaby faktyczna relacja rysunków z przedszkola do rysunków pierwotnych postaci - mogły by to być zarówno opracowania pierwotnych postaci (do rysunków których ktoś posiada zapewne prawa autorskie), na rozpowszechnianie których trzeba posiadać zgodę autora pierwotnych rysunków, jak i inspiracje pierwotnymi postaciami - gdzie żadne zgody nie są konieczne.

A dodatkowo, jeśli to jakaś nowożytna bajka (np. Disney), to wizerunki postaci mogą być chronione jako zarejestrowane znaki towarowe, które chronią zarówno oryginalne postaci, jak również do nich podobne. Znowu, bez popatrzenia nic nie da się powiedzieć.

bardzo dziękuję za pomoc, a jeśli chodzi o nazwę przedszkola, to co Pan może powiedzieć o haśle "madagaskar", gdzie oryginalna nazwa państwa oraz tytuł bajki jest pisany przez "c".

w tym przypadku w zasadzie nie byłoby różnicy, bo fonetycznie w Polsce byłyby tożsame.

W bazach znaków zastrzeżonych UP jest Madagaskar - jakaś Polska firma z wiązana z reklamą i gastronomią. A więc inna sfera działalności - czyli nie powinno być problemów. W zagranicznych bazach jest Madagascar - ale to jakaś firma związana z wyrobami z plastyku - nie wiem, bo opis po francusku... ;) - ale, też wygląda, że nic z bajek i przedszkoli.

jeszcze raz bardzo dziękuję, nie mogłem sobie poradzić z tą stroną UPRP.
bardzo mi Pan pomógł
pozdrawiam

Powrót