Nazwa programu TV jako własne hasło reklamowe

• Autor wątku Autor wątku jimmy000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jimmy000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Na jednym z kanałów telewizyjnych grupy ITI emitowany jest program, którego nazwa byłaby dla mojej działalności doskonałym hasłem reklamowym.
Czy/kiedy mogę użyć takiego hasła?

podaj prosze konkretne haslo i progra - wtedy bedzie mozna podsykutowac

Nie chciałbym ot tak zdradzić całego pomysłu na biznes.
Nie zamierzam prowadzić konkurencyjnego programu TV.
Chcę natomiast świadczyć usługi podobne do tych pokazywanych w niniejszym programie, a jego nazwa idealnie mi pasuje jako główne hasło na www czy też jakiś szyld reklamowy.

Generalnie prawa autorskie do programów tv należą do "scenarzystów" (tak pokrótce nazwę całą grupę osób - od autorów pomysłu zaczynając na autorach dialogów kończąc), którzy prawo do wykorzystania produktu przekazuja stacji TV. Więc nazwa programu będąc jego integralną częścią podlega ochronie prawnej.
W praktyce wszystko zależec bedzie od skojarzen: jezeli nazwa nie jest nazbyt przywracająca uwagę lub nawiązuje do pojęć powszechnych ("Telesklep"), można się pokusić o wykorzystanie tej nazwy. Natomiast coś w rodzaju "Moda na sukces" nie może funkcjonować bez udzielenia pozwolenia przez właściciela praw.

Aha, gdybyś się rzeczywiscie upierał przy upatrzonej nazwie, udaj się do biura rzecznika patentowego (telefony w książce telefonicznej) po poradę.

Powrót