Nazwa szkoły językowej a nazwa zespołu

• Autor wątku Autor wątku nadia-ad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nadia-ad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, krótkie pytanie - czy można nazwać lokalną szkole językową Modern Talking? Teoretycznie to dwa angielskie słowa, nie nazwa własna.

Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie.

Modern Talking to niemiecki duet, do którego należy Dieter Bohlen i Thomas Anders.
W praktyce jest to więc nazwa zespołu.

Lecz nie będzie podlegać ochronie prawnoautorskiej.

Polskie sądy zgodnie orzekają, że nazwa zespołu muzycznego to dobro osobiste w myśl art. 23 kodeksu cywilnego. Ochrona przyznawana jest więc automatycznie bez konieczności rejestracji jak np. przy znakach towarowych.

Janusz M. napisał:
Modern Talking to niemiecki duet, do którego należy Dieter Bohlen i Thomas Anders.
W praktyce jest to więc nazwa zespołu.
Wiem, nawet ich pamiętam i dlatego pytam :)

Ale jeśli to jest nazwa zespołu, która jest złożona z dwóch istniejących słów, to mogę nazwać sobie tak lokalnie szkole? Kompletnie inna branża i nic wielkiego,szkółka na większej wiosce i jej strona, nie potrzebuje ochrony cywilnoprawnej.
Nie chciałabym tylko np za rok zmieniac nazwy bo mi się ktoś / Dieter /Thomas doczepi. ( w co średnio wierzę)

Pomocy bo muszę ulotki robić :) Pozdrawiam i dziękuję

Adrianna :)

Janusz M. napisał:
Polskie sądy zgodnie orzekają, że nazwa zespołu muzycznego to dobro osobiste w myśl art. 23 kodeksu cywilnego. Ochrona przyznawana jest więc automatycznie bez konieczności rejestracji jak np. przy znakach towarowych.

Właśnie czytałam. Tylko na pewno jest sobie gdzieś zespół np New Feel czy Good Luck, I pewnie pełno innych firm z innych branż z tą nazwą i nikomu to nie przeszkadza. Zresztą firma ma inną nazwę, potrzebuję tylko nazwę szkoły, pewnie byłoby Modern Talking school.

Chyba gdzieś czytałam że ochrona nazwy zespolu jest w przypadku nazwy np Maanam itp ale np Budka Suflera nie bo to słowa z domeny publicznej czy coś podobnego. Nie pamiętam tylko kontekstu, ale na pewno był to polski rynek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie ryzykował bym. Jakiś fanatyk może zaprotestować. Wątpliwe, ale możliwe :) Szczególnie w obecnych czasach.

Kurcze taka fajna nazwa :D
Fanatyk w sensie jakiś fan ?

ale Modern Talking School czy Modern Talking Languages ?

Janusz M. napisał:
Polskie sądy zgodnie orzekają, że nazwa zespołu muzycznego to dobro osobiste w myśl art. 23 kodeksu cywilnego. ...
Tak jak nazwa miasta, logo, herb, lecz nie każde użycie nazwy musi stanowić naruszenie tego dobra.
Janusz M. napisał:
... Jakiś fanatyk może zaprotestować. ...
Fanatykowi nic to tego, nie jest stroną tego sporu.

Ostatnia edycja:
Do poglądu, że nazwa zespołu stanowi dobro osobiste przychylił się Sąd Apelacyjny w Katowiach (wyrok z 14 listopada 2012 r., I ACa 566/12): „nazwa zespołu jest rodzajem artystycznego pseudonimu, o którym mowa wprost w art. 23 k.c., tyle, że przyjętego nie przez jedną osobę, a przez wszystkich członków zespołu, zastępczym (w stosunku do nazwisk) środkiem identyfikacji w sferze działalności artystycznej."

Na tym kończę swój udział w dyskusji.

Janusz M. napisał:
Do poglądu, że nazwa zespołu stanowi dobro osobiste ...
Jest to podobna zasada jak w przypadku loga, herbu. Mimo, że jako urzędowe symbole nie podlegają ochronie prawnoautorskie, stanowią dobro osobiste miasta, gminy itp. (pisałem o tym np.: tutaj) Lecz nie każde użycie nazwy musi naruszać to dobro. Tutaj mam wątpliwości choćby z powodu innej sfery działalności.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Szkoda że nie jest to zupełnie jasne.
Trzeba będzie podjąć decyzję czy ryzykować czy nie.

Powrót