N
nadia-ad
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, krótkie pytanie - czy można nazwać lokalną szkole językową Modern Talking? Teoretycznie to dwa angielskie słowa, nie nazwa własna.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Wiem, nawet ich pamiętam i dlatego pytamJanusz M. napisał:Modern Talking to niemiecki duet, do którego należy Dieter Bohlen i Thomas Anders.
W praktyce jest to więc nazwa zespołu.
Janusz M. napisał:Polskie sądy zgodnie orzekają, że nazwa zespołu muzycznego to dobro osobiste w myśl art. 23 kodeksu cywilnego. Ochrona przyznawana jest więc automatycznie bez konieczności rejestracji jak np. przy znakach towarowych.
Tak jak nazwa miasta, logo, herb, lecz nie każde użycie nazwy musi stanowić naruszenie tego dobra.Janusz M. napisał:Polskie sądy zgodnie orzekają, że nazwa zespołu muzycznego to dobro osobiste w myśl art. 23 kodeksu cywilnego. ...
Fanatykowi nic to tego, nie jest stroną tego sporu.Janusz M. napisał:... Jakiś fanatyk może zaprotestować. ...
Jest to podobna zasada jak w przypadku loga, herbu. Mimo, że jako urzędowe symbole nie podlegają ochronie prawnoautorskie, stanowią dobro osobiste miasta, gminy itp. (pisałem o tym np.: tutaj) Lecz nie każde użycie nazwy musi naruszać to dobro. Tutaj mam wątpliwości choćby z powodu innej sfery działalności.Janusz M. napisał:Do poglądu, że nazwa zespołu stanowi dobro osobiste ...