nazwisko dziecka

• Autor wątku Autor wątku izabella1202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Skoro samotnym ojcem nie jest, to będzie wyłudzał świadczenie...

zarejestrować na siebie ?
dziecko może nosić twoje nazwisko lub jego(bez różnicy),on jedynie ma prawo je uznać..
uzna ,da swoje nazwisko ,praw do dziecka przez to nie nabywa. Żeby je nabył
potrzebna twoja zgoda(nic nie podpisuj!)
trochę tutaj inaczej niż w Polsce;)
2. Komu, według ogólnych zasad, przysługuje władza rodzicielska nad dzieckiem?

Rodzicom przysługuje wspólna władza rodzicielska nad dzieckiem w przypadku, gdy:

dziecko urodziło się w związku małżeńskim;
rodzice zawarli związek małżeński po urodzeniu dziecka;
rodzice oswiadczą, że są gotowi do wspólnego sprawowania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (oswiadczenie o władzy rodzicielskiej).Oswiadczenia muszą być poswiadczone przez Urząd ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży (Jugendamt) lub notariusza. Jeżeli rodzice nie pozostający w związku małżeńskim nie złożą takiego oswiadczenia, wyłączna władza rodzicielska przysługuje matce.

Komisja Europejska - Europejska Sieć Sądownicza - Władza rodzicielska - Niemcy.
musi powalczyć w sadzie,przykro

Ostatnia edycja:
tu masz rację ,ale to nie rozwiewa reszty moich wątpliwości:confused:

Ale których?
Bo jeśli chodzi o zaufanie, lub jego brak to niewiele możemy pomóc.

zresztą potrzebne ubezpieczenie zeby tu rodzic:), trochę kosztuje...
prywatna kasa chorych kobiety w ciąży nie przyjmie

macie rację , na brak zaufania nie pomożecie, chyba zrobię jak mówicie , nic nie podpisze . Z tego co wiem na sali porodowej mamy być przykładnymi rodzicami- mama i tata, a później on zgłaszając w urzędzie dziecko chce zostać samotnym tatą , wiem że to nie ładnie ale podejrzałam jego korespondencję gdzie jasno piszą jak ma to wyglądać i to mnie załamało, wszystko za moimi plecami,choć stwarza pozory -oświadczył się ,zapisała na mnie dom w Polsce, ale ja jestem czujna

chce zostać samotnym tatą

to znaczy Ciebie przepedzic?bo inaczej samotnym tata nie będzie :D
korzyści tez wiele nie ma,no chyba ze jest na zasiłku socjalnym to 100 euro więcej ,plus alimenty z państwa
,tez tylko dla samotnie wychowujących

na to wygląda, masz rację teraz jest na zasiłku socjalnym, jako bezrobotny, myślę też że ma to drugie dno, on ma już dziecko i z ex ma sporo problemów, więc teraz jeśli zostanie samotnym tatą, nie będzie musiał swojej ex przez 3 lata płacić alimentów(przynajmniej mi tak uzasadnił, dlaczego będzie lepiej ,jeśli on będzie figurował jako samotny ojciec)teraz mam zniknąć ,żeby pojawić się jako mama po 3 latach . to wszystko mnie przerasta , a humor w ciąży też nie dopisuje , dobrze ,że mogę się komuś wygadać:(

no nic:(
jedno co Ci mogę poradzić, to daj sobie spokój z takim człowiekiem ,..
pamiętaj ze dziecko będzie miało niemieckie obywatelstwo jak on je uzna,a wtedy do Polski możesz już nie wrócić z dzieckiem, jak on zacznie mącić

masz rację teraz jest na zasiłku socjalnym
tak tez myślałam od samego początku

to chyba jedyne sensowne rozwiązanie , dać sobie spokój.....
jak to w życiu miało być dobrze a wyszło jak zwykle:(
dziękuję za wysłuchanie

nergal77
Czy chcesz zamieszkać w Niemczech czy w Polsce jako samotna matka.
Nie jesteś w złej sytuacji wszystko będzie na twoją korzyść .Będziesz w Polsce to nawet nie będzie płacił ci alimentów a w Niemczech masz pełną pomoc państwa
powodzenia

na razie mieszkam w Polsce, ale jak będzie dalej nie wiem, teraz o tym nie myślę. Dzięki za słowa otuchy

Witam ponownie .Wczoraj miałam rozmowę na temat praw do dziecka ze swoim jeszcze chłopakiem.On chce żebym zrezygnowała całkowicie z prawa do dziecka i to on miał 100% władzy rodzicielskiej, a później tzn. po 3 latach nie ma problemu i on zgodzi się ,żebyśmy oboje mieli po 50 % władzy rodzicielskiej. Teraz wiem co mam zrobić .Nigdy nie zgodzę się na taki układ, to jakbym sprzedała swoje dziecko. a po drugie nie sądze żeby to później było takie proste.

Witam.Błagam pomózcie:( Moj maz mial kiedys dziewczyne,wyjechala z Polski do Niemiec,wyszla tam za maz za polaka z niemieckim obywatelstwem,dziecko dostalo nazwisko jej meza i jego jako ojca ma zapisanego w akcie urodzenia.Po kilku latach tj.jak mala miala jakies 5 lat przyjechala tutaj i twierdzi ze dziecko jest mojego meza,i tak juz jest od kilku lat co jakis czas, kazalismy jej isc do sadu zalozyc sprawe,zrobic badania dna i wtedy jak cos pisac,niestety zadnych efektow,ostatnio zalozyla fejsa niby swojej corce ktora teraz ma 12 lat i napisala do mojej 10 letniej corki ze jest jej siostra co niestety nie jest potwierdzone.Co ja moge zrobic,dodam ze mieszkam w Polsce,bylam juz tu u adwokata ale powiedzial ze mozemy zglosic to jako nekanie,niestety jest to kosztowne bo to sparwa miedzynarodowa a pozew moge zloizyc jedynie cywilny.:confused:

Powrót