nazwisko dziecka

• Autor wątku Autor wątku izabella1202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabella1202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam jestem w takiej sytuacji mieszkam z przyjacielem w Niemczech jestem zameldowana,jestem w 6 miesiącu ciąży. O ślubie nic nie mówi nie mam gwarancji czy później ślub weźmiemy,nie wiem jakie nadać nazwisko dziecku jak się urodzi co będzie dla mnie lepsze czy moje nazwisko czy nazwisko ojca, czy ma to jakieś znaczenie gdybyśmy się kiedyś rozstali. Czy on może zabrać mi dziecko jak będzie miało jego nazwisko,czy mam prawo do jakichś świadczeń np. Kindergeld jak nie jestem mężatką,jestem w Niemczech ok roku wcześniej pracowałam w szpitalu jako pielęgniarka,nie mam obywatelstwa niemieckiego on ma obywatelstwo mieszka w Niemczech już 20 lat,proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Czy ojciec przyszłego dziecka ma obywatelstwo niemieckie

tak ma, już jest w Niemczech 20 lat

idziecie do jugendamt robicie uznanie dziecka(Vaterschaftsanerkennung) ,,,po urodzeniu dziecko dostanie Twoje nazwisko,,po uznaniu mozesz zmienic(ale nie musisz)na nazwisko ojca,,jezeli sie zgodzisz na ojca nazwisko to zostanie wydany nowy akt urodzenia

jak nie macie slubu prawa do dziecka masz tylko ty,,,chyba ze dasz je ojcu(czyli zrobiecie Sorgeerklärung)lub wystapi do sadu(co jest juz mozliwe od sierpnia tego roku)ze mu przyznaja prawa

jezeli uzna dziecko(nie musi miec jego nazwiska)to dziecko dostanie obywatelstwo po nim)
kindergeld on dostanie na dziecko
info raczej na 100%

Sorgeerklärung – Wikipedia

http://www.vaterschaftsanerkennung.com/

nazwisko tu nie gra zadnej roli,,liczy sie sorgerecht(prawa)troche inaczej tu jest niz w polsce.. nie mozna dac nazwiska dziecku jezeli nie ma uznania zrobionego

skoro pracowalas to masz pozwolenie na prace?jezeli masz to mozesz nawet mieszkac sama i masz prawo do wszystkich swiadczen

uznanie moze juz zrobic przed urzednikiem Jugendamt przed urodzeniem dziecka
jezeli podpiszesz Sorgeerklärung dajesz mu prawa

hmm,,co do zabrania dziecka roznie to bywa,,,raczej stana za nim za niemcem,,jezeli bys chciala np,,wywiez dziecko do Polski

http://video.google.de/videoplay?docid=3500489976769042380#

Ostatnia edycja:
jezeli uzna dziecko(nie musi miec jego nazwiska)to dziecko dostanie obywatelstwo po nim)
kindergeld on dostanie na dziecko
info raczej na 100%
Kindergeld i obywatelstwo należy się dziecku w całości automatycznie masz prawo pobytu w niemczech do pełnoletności dziecka.Korzystasz ze wszystkich praw jakie przysługują samotnej matce.

jak juz wyzej wspomnialam,,automatycznie ,ale po uznaniu dziecka

co do praw,,jezeli mieszka z ojcem dziecka,,napewno nie bedzie miala placone jak samotna matka

Nie mam tutaj pozwolenia na prace,pracowałam ale w Polsce. On mi wmawia że mam tutaj pełne prawa i pozwolenie na prace bo jestem zameldowana,mogę iść do arbeitsamtu i dostane prace jak znam język,mam prawa bo jesteśmy w unii. Że dostane zasiłek wychowawczy przez rok ok 300 euro,właściwie to chyba raczej urodzę dziecko w Polsce tak będzie najbezpieczniej w tej sytuacji

Ostatnia edycja:
pozwolenie na prace normalnie po 3 latach zameldowania,jezeli masz pozwolenie na pobyt (Freizügigkeitsbescheinigung) i ubezp,,Niemieckie obowiazkowe to dostaniesz 300 euro Elterngeld przez rok..ale niestety ostatnio o tym glosno i ma zostac to zniesione od stycznia,,(bezrobotni nie dostana juz Elterngeld)

nie mozesz sie zarejestrowac w urzedzie pracy bo nie masz pozwolenia na prace

o obowiazkowym ubezpieczeniu Niemieckim chyba juz słyszałaś(dla wszystkich zameldowanych),,jezeli masz to ok,..ale bez niemieckiego rodzic dziecko tu(to spore koszty)

http://niemcy.zachlebem.info/pozwolenie.html

Ostatnia edycja:
jestem ubezpieczona w BKK,to jest ubezpieczenie państwowe,mój partner płaci. A jak to wygląda z pozwoleniem na pobyt bo nie całkiem rozumiem,gdzie takie pozwolenie się załatwia?

czy to prawda że jak nie mam pozwolenia na pobyt to właściwie jestem tutaj nielegalnie?mogą mnie wydalić z kraju? bo tak słyszałam, a jak mam załatwić pozwolenie na pobyt to jako kto? imigrantka ?bez pracy?na utrzymaniu przyjaciela w ciąży,czy dostane takie pozwolenie?

płaci za moje ubezpieczenie 170 euro na miesiąc

Witam...moze ktos pomoglby mi udzielajac kilku odpowiedzi.mieszkam w niemczech od 10 lat(nie mam obywatelstwa).od 6 lat jestem w zwiazku z turkiem ktory mieszka tutaj juz jakies 30 lat ale rowniez nie ma obywatelstwa.przy wyrabianiu aktu urodzenia dziecku nie pozwolilam aby figurowal w akcie jako ojciec.dziecko nosi moje nazwisko.z tego co sie orietuje to w takim razie mam calkowite prawa do dziecka a on nie ma wcale??? czy sie myle?? mam zamiar wyjechac z dzieckiem do innego miasta w niemczech za kilka miesiecy i jestem pewna ze moj partner napewno bedzie temu przeciwny.moje pytanie do was kochani czy ma on mozliwosc starania sie o przyznanie mu praw do dziecka? jakie ma na to szanse i czy jest jakas mozliwosc co moglabym zrobic zeby ich nie dostal? z gory dziekuje za odpowiedz

czy ja jako że pracowałam w Polsce do grudnia tamtego roku,tutaj w Niemczech jeszcze nie pracowałam czy mam prawo jak urodzę dziecko do Elterngeld? i gdzie się to załatwia?

tak masz prawo,,ja tez przed pobieraniem Elterngeld nie pracowalam tu,,a dostalam,,
wnioski masz w internecie na Elterngeld,,nie wiem u mnie sklada sie w Rathaus,,ja w sumie zaraz po przyjezdzie rodzilam

zaraz przy odbiorze aktu urodzenia odeslali mnie po wnioski,,
tu masz przyklad,,kobiety urodzily (polki)i dostaly ,,polowa z nich tu wcale nie pracowala
http://www.mypolacy.de/forum/topic/doswiadczenia-porodowe-w-niemczech,7747?page=88#post496187

od stycznia ma byc zniesione,,dla bezrobotnych

znowu beda w ostatnie dni grudnia co niektore wywolywac porod ,zeby sie zalapac na pieniadze,,bo od 1 stycznia juz nie bedzie prawdopodobnie..juz kiedys bylo tak,,bo ja mialam 2 lata placone,,a potem znizyli tylko na rok..

tylko musisz zaraz zlozyc wnioski bo nadplacaja tylko do 3 miesiecy

Ostatnia edycja:
mam jeszcze pytanie: przyznano mi elterngeld 12 miesiecy,dostałam nadpłacone za 3 mce, teraz wyjechałam do polski prawdopodobnie na stałe czy mogę dalej pobierać ten elterngeld?

jak nie będę miala płaconego ubezpieczenia lub nie będę zameldowana czy to ma znaczenie?

Witam, jestem na forum po raz pierwszy ale potrzebuje pomocy, liczę że ktoś będzie mi w stanie pomóc. Od 2 lat jestem związana z obywatelem Niemiec, który ma meldunek i w Polsce i w Niemczech(nie mamy wspólnego zameldowania ani w Polsce ani w Niemczech). Obecnie jestem w 4 msc ciąży i mój partner chce żebym urodziła dziecko w Niemczech, po czym on chce zarejestrować je na siebie , jako samotny ojciec.Nie podoba mi się ten pomysł. Czy to oznacza ,że będę musiała zrzec się praw do dziecka( tego nie chce ), przez to nie ufam mu do końca.

Powrót