Nazwisko dziecka

• Autor wątku Autor wątku tomek06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie byłem w związku z kobietą z którą nie miałem ślubu urodziło nam się dziecko i niestety rozeszliśmy się ona po jakimś czasie poznała innego faceta i potem wzieli ślub i dali dziecku nazwisko jej męża ja nic nie podpisywałem ani nie mam ograniczonych praw, następnie wyjechali razem zagranice też mi nic o tym nie mówiąc. Ja płace 300 zł na dziecko ale nie mam z nim kontaktu już od 3 lat. Obecnie jestem żonaty i mam 2 dzieci
Moje pytanie jest takie czy kobieta z którą miałem 1 dziecko mogła mu dać nazwisko swojego obecnego męża i czy mogli tak wyjechać zagranice bez mojej zgody i czy mam w ogóle jakieś szanse na zmniejszenie alimentów lub ich całkowite zniesienie słyszałem że jeżeli on dał dziecku swoje nazwisko to bierze za to dziecko prawną odpowiedzialność
Pozdrawiam

Czy dziecko nosiło Twoje nazwisko :?:
Alimenty, płacisz z własnej woli :?: Czy orzeczone przez sąd :?:

Jeżeli uznał Pan dzieckow w USC, to sprawa wygląda wielce podejrzanie.
Tak przy zmianie nazwiska, jak i wyjeźdie dziecka za granicę niezbędna była Pan zgoda.
Jeśli dziecko miało ojca nieznanego (w dokumentach) to tłumaczyłoby całą sprawę.

... ale żaden sąd nie zasądziłby alimentów nie mając stwierdzonego ojcostwa.

Ja skwituję to tak.
Dziwne to wszystko jest, ale jak się nie zna szczegółów sprawy, to tak to może tajemniczo wyglądać.
Nawet nie wiemy, czy alimenty są z własnej woli, czy orzeczone?

Witam alimenty są orzeczone przez sąd dziecko po urodzeniu nosiło nazwisko matki a jak wzieła ślub to dostało nazwisko jej męża w akcie urodzenia jest napisane że jestem biologicznym ojcem

A nie był Pan przypadkiem pozbawiony władzy rodzicielskiej?

Kro stanowi w sprawie tej sytuacji:
[lex:ginmdw2k]Art. 90. (56) (...)
§ 2. Nadanie dziecku nazwiska męża matki nie jest dopuszczalne, jeżeli nosi ono nazwisko ojca, chyba że nazwisko ojca zostało nadane na podstawie sądowego ustalenia ojcostwa.[/lex:ginmdw2k]
Z powyższego wynika, że jest dopuszczalna zmiana w Pana wypadku, bo zakładam, że nie uznał Pan dziecka, tylko ojcostwo zostało ustalone sądownie.
Jednakowoż nie mogę wysnuć wniosku z powyższego artykułu, czy można zmienić nazwisko bez zgody ojca biologicznego, ale raczej chyba nie.
Na wyjazd też - moim zdaniem - powinna być Pana zgoda.

Chyba, że został pozbawiony władzy rodzicielskiej...

No to ja również pozwolę się wtrącić. Wydaje mi się, że nie ma tutaj znaczenia, czy ojcostwo zostało ustalone przez sąd czy nie. Znaczenie ma tutaj czyje nazwisko dziecko nosiło - w tym wypadku matki - tym samym na podstawie przytaczanego już art. 90 KRO:
[lex:360ayhti]
Art. 90. § 1. Jeżeli matka małoletniego dziecka zawarła małżeństwo z mężczyzną, który nie jest ojcem tego dziecka, małżonkowie mogą złożyć przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego oświadczenie, że dziecko będzie nosiło nazwisko męża matki. Jeżeli dziecko ukończyło lat trzynaście, do nadania nazwiska męża matki potrzebne jest wyrażenie zgody przez dziecko osobiście.
§ 2. Nadanie dziecku nazwiska męża matki nie jest dopuszczalne, jeżeli nosi ono nazwisko ojca, chyba że nazwisko ojca zostało nadane na podstawie sądowego ustalenia ojcostwa.[/lex:360ayhti]

Tym samym do zmiany nazwiska dziecka nie jest potrzebna zgoda ojca biologicznego. Dziecko nie nosi nazwiska ojca!

Co do wyjazdu dziecka za granicę, to jeżeli ojciec nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej jego zgoda jest potrzebna.

nie mam ograniczonej władzy rodzicielskiej dziecko uznałem za moje na pierwszej rozprawie

Powrót