Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Jak nadawane są nazwiska dzieci w Irlandii? Jestem mężatką - obecnie w trakcie rozwodu w Polsce, a w Irlandii żyję z innym mężczyzną. Czy jeśli zajdę w ciąże moje dziecko będzie nosiło nazwisko mojego męża, tak jak jest to praktykowane w Polsce, czy mojego partnera?
to nie zmieni faktu, że dziecko bedzie mialo obywatelstwo polskie po matce i zeby mu wyrobic paszport czy tez dowod osobisty bedziesz musiala transkybowac akt urodzenia do polskiej ksiegi. oczywiscie transkrybuja tak jak bedzie w irlandzkim akcie (czyli powiedzmy tego biologicznego ojca) ale mimo istnienia takiego aktu w Polsce i tak w stosunku do dziecka bedzie istanialo domniemanie pochodzenia od meza (jesli dziecko urodzi sie przed uplywem 300 dni od uprawomocnienia sie wyroku rozwodowego bo jak po tym terminie to problem z glowy) - czyli mimo, ze w akcie bedzie nazwisko biologicznego to i tak kazdy sad powiedzmy przy jakiejs sprawie (np. spadkowej nie uzna biologicznego za okca a domniemanego).
to tak gwoli przestrogi - nawet jesli Ci wpisza biologicznego ojca w Irlandii - zadbaj o to aby zaraz po urodzeniu dziecka zaprzeczyc sadownie ojcostwo Twojego meza (jesli bedzie oczywiscie dzialalo domniemanie). Wierz mi, wiem co mowie.