Nazwisko dziecka

• Autor wątku Autor wątku Honorata79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Honorata79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jak nadawane są nazwiska dzieci w Irlandii? Jestem mężatką - obecnie w trakcie rozwodu w Polsce, a w Irlandii żyję z innym mężczyzną. Czy jeśli zajdę w ciąże moje dziecko będzie nosiło nazwisko mojego męża, tak jak jest to praktykowane w Polsce, czy mojego partnera?

Jeżeli oznajmisz kto jest ojcem to będzie to nazwisko twojego mężczyzny, pod warunkiem że będzie już po rozwodzie.

to nie zmieni faktu, że dziecko bedzie mialo obywatelstwo polskie po matce i zeby mu wyrobic paszport czy tez dowod osobisty bedziesz musiala transkybowac akt urodzenia do polskiej ksiegi. oczywiscie transkrybuja tak jak bedzie w irlandzkim akcie (czyli powiedzmy tego biologicznego ojca) ale mimo istnienia takiego aktu w Polsce i tak w stosunku do dziecka bedzie istanialo domniemanie pochodzenia od meza (jesli dziecko urodzi sie przed uplywem 300 dni od uprawomocnienia sie wyroku rozwodowego bo jak po tym terminie to problem z glowy) - czyli mimo, ze w akcie bedzie nazwisko biologicznego to i tak kazdy sad powiedzmy przy jakiejs sprawie (np. spadkowej nie uzna biologicznego za okca a domniemanego).

to tak gwoli przestrogi - nawet jesli Ci wpisza biologicznego ojca w Irlandii - zadbaj o to aby zaraz po urodzeniu dziecka zaprzeczyc sadownie ojcostwo Twojego meza (jesli bedzie oczywiscie dzialalo domniemanie). Wierz mi, wiem co mowie.

Ostatnia edycja:
Powrót