Nazwisko polskie czy niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku kasiulka2903
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiulka2903

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Dziś odwiedziłam Konsulat celem przedłużenia ważności paszportu niemieckiego. Wniosek wypełniłam w języku polskim, podpisując się polskim nazwiskiem.
Paszport wystawiony był wcześniej na nazwisko niemieckie, które diametralnie różni się od polskiego.
Pani w okienku powiedziała mi, iż muszę zdecydować, które nazwisko wybrać - polskie czy niemieckie.
I tu pojawia się pytanie: które?
Co prawda aktualnie mieszkam w Polsce, studiuję tu a do Niemiec wyjeżdżam tylko do pracy. Więc polskie nazwisko w paszporcie nie przeszkadzałoby mi jakoś.
Gdybym jednak w przyszłości chciała wyjechać do Niemiec na stałe to chyba lepiej byłoby, gdyby w paszporcie widniało nazwisko niemieckie - problemy z wymową i takie tam...
Jednak czy niemieckie nazwisko bardzo przeszkadzałoby mi np. w akceptacji mojego dyplomu czy innych sprawach urzędowych?
Dodatkowo, żeby paszport mógł być wystawiony na nazwisko niemieckie muszę napisać uzasadnienie, dlaczego akurat tym nazwiskiem wolę się posługiwać a nie polskim.

Może mi ktoś doradzić, przy którym nazwisku zostać?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ja na Twoim miejscu wybrał bym Polskie, iż mieszkasz w Polsce i bardziej je tutaj wykożystasz niż w Niemczech.
Poza tym gdy będziesz w jakimś urzędzie podawać swoje dane to niemieckie nazwisko będzie ci sprawiać kłopoty z wymową i pismem.
Wybór należy do Ciebie.

zostan przy tym, do którego jesteś bardziej przywiązana

Właśnie o to chodzi, że nie zmieniałabym polskich dokumentów. Tu chodzi tylko o to, jakie nazwisko będzie widniało w niemieckim paszporcie.
Dodam, że gdy zostanę przy polskim nazwisku, z literą "ł" w środku, to gdybym chciała na stale wyjechać do Niemiec, to już nie będę miała możliwości zmiany na niemieckie "Runge". A wiadomo jak się czasem traktuje Polaków w Niemczech...

Powrót