ndst na I semestr - obowiązek zaliczenia

• Autor wątku Autor wątku alletrendy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alletrendy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, zastanawiam się jak wygląda sprawa obowiązku zaliczenia oceny niedostatecznej na pierwszy semestr w SP lub gimnazjum. Czy mając jedynkę na pierwszy semestr uczeń ma obowiązek zaliczenia materiału, żeby dostać ocenę pozytywną na koniec roku? W szkole system promocji jest roczny a nie semestralny jak na studiach, więc teoretycznie ocena powinna być średnią z dwóch semestrów. Szukałam informacji w internecie, ale wszyscy piszą, że to zależy od nauczyciela, co nie może być prawdą, bo wszystko musi mieć podstawę prawną.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Ja w gimnazjum mialam 1 na semestr z matmy i nie musiałam zaliczac 1 semestru ,ale z drugiego musiałam miec 3 ,tzn no jako takie oceny ,aczkolwiek osobiscie uwazam ,ze powinnam zdawac 1 semestr dodatkowo ,bo jak sie nie chciało w 1 semestrze to sie powinno dostac nauczke.

Dzięki, chodzi mi jednak o to jak mówią przepisy. Według mnie też powinno się zaliczać, ale na logikę chyba średnia dwóch ocen semestralnych...,więc tak jak było u Ciebie. Jeżeli wewnątrzszkolny system oceniania tego nie reguluje to musi być jakiś przepis.

alletrendy napisał:
Witam, zastanawiam się jak wygląda sprawa obowiązku zaliczenia oceny niedostatecznej na pierwszy semestr w SP lub gimnazjum. Czy mając jedynkę na pierwszy semestr uczeń ma obowiązek zaliczenia materiału, żeby dostać ocenę pozytywną na koniec roku? W szkole system promocji jest roczny a nie semestralny jak na studiach, więc teoretycznie ocena powinna być średnią z dwóch semestrów. Szukałam informacji w internecie, ale wszyscy piszą, że to zależy od nauczyciela, co nie może być prawdą, bo wszystko musi mieć podstawę prawną.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Owszem nauczyciel ma taką podstawę prawną, a jest nią WSO, który znajdziesz w Statucie Twojej szkoły.

Powrót