Nebentaetigkeit a Probezeit - PILNE

• Autor wątku Autor wątku m.kader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.kader

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

Wlasnie obecny pracodawca odmowil mezowi wykonywania dodatkowej pracy u innego pracodawcy, podajac za powod Probezeit.
Z tego co udalo mi sie ustalic, to taka odmowa powinna wlasciwie sie odbyc gdy istnieje ryzyko zagrozenia konkurencyjnego, ale to nie ten przypadek.
Maz mial pracowac dodatkowo w soboty u poprzedniego pracodawcy, a wiec zachowanie odpoczynku zachowane.

Prosze o porade czy pracodawca mogl sie zasłonic Probezeit?

Pozdrawiam,
M>K

W trakcie Probezeit pracodawca może wręczyć wypowiedzenie bez uzasadnionej przyczyny. Myślę, że to miał na myśli. A pewnie szkoda by było tą pracę stracić, skoro jest ona pracą główną.

Zwolnic na Probezeit bez podania przyczyny moze tez pracownik ( sie zwolnic), to wiadomo.

Nie o to pytałam.

Chodzi mi o to czy podana przyczyna zakazu tj, Probezeit jest zgodna z tym, co w prawie stoi. Ja sie nie doczytalam nigdzie o takiej mozliwosci, ale prawnikiem nie jestem i wszystkich rozumow nie pozjadalam dlatego pytam, moze znajdzie sie ktos kto bedzie wiedzial.

Pozdr

Jak przeczyta Pani umowę o pracę, to tam wszystko stoi. Nie trzeba być wszystkowiedzącym, a jedynie czytać ze zrozumieniem. Czy sie to Pani podoba, czy nie, pracodawca musi wyrazić zgodę na podjęcie pracy dodatkowej. Jeśli tego nie robi, tzn., ze nie moze Pani mąz tej pracy podjąć obojętnie, jaki tam szef podał powód.
Jeśli mąż " po kryjomu" podejmie tą pracę, to szef i tak będzie wiedział, gdyż zmianie ulegnie klasa podatkowa.

Otoz, nawet klauzula w umowie moze byc unwirksam, ale nie bede sie tu rospisywala w szczegolach. Sporo o tym na niemieckich stronach porad prawnych.
Pracodawce nalezy spytac o zgode, co nie oznacza, ze pracodawca moze odmowic z powodu wlasnego widzimisie. Sa przepisy, ktore reguluja w jakim przypadku pracodawca moze odmowic, ale nie ma wsrod tego zakazu okresu probnego.
Skoro nie ma, mozna by rzecz- pracodawca nie mial prawa odmowic, a przynajmnie powod nie jest wystarczajacy. Ale zanim cos z tym zrobimy chcielismy byc pewni.

Mysle, ze mozliwosci forum zostaly wyczerpane i trzeba wziac porade prawna.

jak slusznie stwierdzasz, kwestia "zabronienia" Nebentätigkeit jest kontrowersyjna i sa rozne wyroki w takich sprawach. Wiec nikt na forum ci nic nie poradzi. ALE jedno jest prawie pewne, na Probezeit mozna zwolnic pracownika bez podawania powodow. Podasz pracodawce do sadu o zgode na Nebentätigkeit, to na 99% wylecisz z pracy w czasie Probezeit. Zastanow, czy sie oplaca.

Pogodniak - liczylam na twoj glos.

Niepotrzebnie martwicie sie o ''wylecenie z pracy'', to nie jest ten temat. My chcemy wiedziec czy on mial prawo taki powod podac czy nie.

Pozdr

Generalnie pracodawca ma prawo zabronic wykonywania Nebentätigkeit, a czy w tym indywidualnym przypadku mial, to moze ocenic tylko prawnik-specjalista od prawa pracy, a konkretniej sad pracy,

Dzieki. Zapytamy prawnika z sadu pracy. Oby tylko jakis termin szybko sie znalazl. Mialam nadzieje, ze tu sie ukrywa jakis moze;)

Pozdr

Powrót