Negatywna opinia orzecznika Z.U.S.

• Autor wątku Autor wątku Cichy02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cichy02

Użytkownik
Odpowiedzi
157
Witam
Zachorowałem na padaczkę pourazową dwa lata temu. Niedawno dostałem orzeczenie lekarza zusowskiego, że „nie jestem osobą całkowicie niezdolną do pracy”. Naturalnie nie odpuszczę i będę się odwoływał.
Pytanie brzmi:
1.Czy od teraz mogę podjąć pracę, w myśl nieprawomocnego orzeczenia i nie zaszkodzi mi to przy odwołaniu?
2. Jeżeli będę miał atak w związku z podjętą pracą (w brew zaleceniom mojego lekarza prowadzącego) to mogę uważać to za kontynuację choroby sprzed 2 lat?

Cytat:
Niedawno dostałem orzeczenie lekarza zusowskiego, że „nie jestem osobą całkowicie niezdolną do pracy”. Koniec cytatu.
Jeżeli lekarz orzecznik stwierdził jak wyżej to przysługuje Tobie renta z tytułu
"Ograniczonej zdolności wykonywania pracy zarobkowej" Musisz oczekiwać na decyzję ZUS
wydaną na podstawie orzeczenia lekarza orzecznika.

Do zatrudnienia potrzebne jest orzeczenie lekarza medycyny pracy, a nie orzecznika ZUS.

Cóż do Z.U.S.-u złożyłem wniosek o rentę socjalną, w tym przypadku "niższe stopnie niepełnosprawności" nic mi nie dadzą. Z informacji jakie otrzymałem od pracownicy "zusu" do innego świadczenia nie mam prawa. Ponieważ do tej pory otrzymywałem rentę rodzinną do osiągnięcia 25 lat. Tak więc czy podjęcie przezemnie zatrudnienia w czasie "walki" z Z.U.S.-em może mi zaszkodzić jako np. podjęcie pracy=przyznanie się, że jestem zdrowy?

Ostatnia edycja:
Do administratora Janusza. M
W odpowiedzi na pański wpis -- Jeżeli lekarz orzecznik stwierdza "Nie jest pan czy pani
osobą całkowicie niezdolną do pracy czyli czytać inaczej jest pan [pani] osobą o ograniczonej zdolności do pracy to w takim przypadku osobie takiej przysługuje renta z tytułu "Ograniczonej zdolności do wykonywania pracy zarobkowej "

Do Cichy 02.
" Ustawa o Emeryturach i Rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych "
z dnia 17 grudnia 1998

Krzychu-17 napisał:
Jeżeli lekarz orzecznik stwierdza
Cichy02 napisał:
Pytanie brzmi:
1.Czy od teraz mogę podjąć pracę, w myśl nieprawomocnego orzeczenia
Powtarzam, orzeczenie o możliwości zatrudnienia na danym stanowisku wydaje lekarz medycyny pracy, a nie lekarz orzecznik ZUS.
Natomiast decyzję o przyznaniu, czy też nieprzyznaniu renty, podejmuje odpowiednia komórka ZUS, między innymi biorąc pod uwagę orzeczenie lekarza orzecznika ZUS.

Do administrator -Janusz M.
W pełni zgadzam się z pańską wypowiedzią Pragnę jednak stwierdzić że osoba
starająca się o rentę z tytułu niezdolności do pracy ,- podejmując pracę przed
uzyskaniem "Decyzji ZUS" czyli zakończeniem postępowania ZUS może nie uzyskać
zdolności do podjęcia pracy wystawianej --jak słusznie pan stwierdza -przez lekarza
medycyny pracy lub lekarza rodzinnego.
Z wyrazami szacunku -- Krzysztof.K

Krzychu-17 napisał:
lub lekarza rodzinnego.
Lekarz rodzinny nie ma uprawnień do wydawania orzeczeń o zdolności do pracy na określonym stanowisku. Uprawnienia takowe mają jedynie lekarze medycyny pracy.

Szanowny panie administratorze. Jeżeli chcemy sie do czegoś "przyssać " i udowodnić komuś że jest GŁUPI --nie czytaty i nie pisaty to zawsze coś sie znajdzie.
Ja pana nie obrażałem , starałem się tylko wyjaśnić różnicę pomiędzy orzeczeniem
lekarza orzecznika ZUS--- a opinią lekarza medycyny pracy o zdolności do pracy.
To pan mnie obraża oraz i stara sie za wszelką cenę zrobić ze mnie GŁUPA i mnie poniżyć dlatego ze nie jestem prawnikiem , Zatem ja odtąd mam taki sam szacunek do pana jak szanowny pan do mnie!

Krzychu-17 napisał:
To pan mnie obraża oraz i stara sie za wszelką cenę zrobić ze mnie GŁUPA i mnie poniżyć dlatego ze nie jestem prawnikiem
Proszę nie pisać takich bzdur i nie przypisywać mi słów jakich nie używałem.

Powrót