negatywne rozpatrzenie petycji i zakres kompetencji ministerstwa

• Autor wątku Autor wątku merkur33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merkur33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Napisałem petycję do ministerstwa. W odpowiedzi otrzymałem pismo stwierdzające, że petycja została rozpatrzona negatywnie. Z tym, że pismo w żaden sposób nie odnosiło się do ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach:
Art. 6. 1. Adresat petycji, który jest niewłaściwy do jej rozpatrzenia, przesyła ją niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 30 dni od dnia jej złożenia, do podmiotu właściwego do rozpatrzenia petycji, zawiadamiając o tym równocześnie podmiot wnoszący petycję.

W piśmie znalazła się jedynie interpretacja obecnego stanu prawnego i odesłanie mnie do sądu. Ale ja nie chcę iść do sądu, tylko zmienić prawo. W moim mniemaniu ministerstwo nie jest organem władzy ustawodawczej, a wykonawczej i jako takie nie powinno mieć prawa decydowania o tym co władza ustawodawcza ma procedować a co nie. W moim mniemaniu na podstawie powyższego artykułu powinni przesłać petycję do odpowiedniego organu władzy państwowej. I to w terminie 30 dni. Tak się nie stało. W tym terminie nie udzielono mi odpowiedzi, dlatego napisałem skargę na brak odpowiedzi. A oni mi odpisali, że zgodnie z art. 13 ust. 2 ustawy o petycjach sposób załatwienia petycji nie może być przedmiotem skargi. Napisałem zażalenie na bezsensowną odpowiedź, bo skarga nie odnosiła się do ich odpowiedzi tylko do nie zastosowania się do terminu.

Moim zdaniem odmowa zajęcia się sprawą powinna wynikać co najwyżej z tego, że dane ministerstwo nie jest właściwym ministerstwem do podjęcia działań w tej sprawie, a może tak być jedynie w sytuacji, gdy przedmiot petycji "nie mieści się w zakresie zadań i kompetencji adresata petycji."

Jeśli taka sytuacja ma miejsce, to powinni mi wskazać właściwy organu państwowy. Jeśli jednak jest właściwym ministerstwem, to powinni nadać bieg tej petycji. Tak?

Czy prawidłowo interpretuję ten artykuł i zakres kompetencji, zadań ministerstwa w zakresie procedowania petycji?

Gdzie można wysłać petycję, jak kolejny raz w bezsensowny sposób podtrzymają swoje stanowisko?

Na jakiej podstawie prawnej, a nie widzi mi się urzędnika, ministerstwo może odmówić procedowania petycji (tj. przesłania do właściwego organu).

Powrót