A
alcohol is evil
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Założyłem nowy wątek, bo poprzedni o tej samej nazwie był bardzo długi i chaotyczny. Proszę usunąć stary wątek, a ten zostawić (ja tego nie mogę zrobić).
Złożyłem wniosek o przyznanie bonu na zasiedlenie i dzisiaj dostałem następującą odpowiedź:
Według mnie z w/w ustawy nie wynika, że pracodawca musi mnie zatrudnić na okres przynajmniej 6 miesięcy. Ustawa mówi o tym, że ja muszę pracować przez przynajmniej 6 miesięcy w okresie, w którym przyznany mi będzie bon na zasiedlenie i w moim oświadczeniu potwierdziłem, że tak właśnie będzie. Pracodawca wpisał, że zatrudni mnie na "2 miesiące", ponieważ tyle czasu będzie trwał okres próbny. Pracodawca ma zamiar przedłużyć mi umowę po okresie próbnym, a ja mam zamiar przykładać się do pracy, ale jednak żaden pracodawca nie może mieć pewności, że na pewno da mi zatrudnienie na okres 6 miesięcy. Dodatkowo przestraszony groźbą karną w oświadczeniu nie chciał wpisać nieprawdy (chociaż mógłby, żeby mi pomóc w przyznaniu mi bonu).
Z ustawy wynika, że muszę pracować przez minimum 6 miesięcy i po okresie 8 miesięcy udokumentować, że te 6 miesięcy rzeczywiście przepracowałem, niezależnie czy u jednego pracodawcy, czy tych pracodawców zmieniałem.
Czy warto się odwoływać od decyzji? Jeśli tak, to do kogo?
Złożyłem wniosek o przyznanie bonu na zasiedlenie i dzisiaj dostałem następującą odpowiedź:
W odpowiedzi na złożony wniosek o przyznanie bonu na zasiedlenie informujemy, iż na podstawie art.66n ustawy z dnia 20.04.2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2013r., poz. 674 ze zm.), bon ten może być przyznany m. in. w związku z podejmowaniem zatrudnienia, wykonywaniem innej pracy zarobkowej lub zamiarem prowadzenia działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy. Z informacji zawartych we wniosku wynika, iż Pracodawca deklaruje zatrudnić Pana na okres minimum 2 miesięcy, co jest niezgodne z ww. zapisem ustawy.
W związku z powyższym informujemy, że nie spełnia Pan ustawowych przesłanek do przyznania bonu na zasiedlenie, co oznacza brak możliwości pozytywnego rozpatrzenia wniosku.
Według mnie z w/w ustawy nie wynika, że pracodawca musi mnie zatrudnić na okres przynajmniej 6 miesięcy. Ustawa mówi o tym, że ja muszę pracować przez przynajmniej 6 miesięcy w okresie, w którym przyznany mi będzie bon na zasiedlenie i w moim oświadczeniu potwierdziłem, że tak właśnie będzie. Pracodawca wpisał, że zatrudni mnie na "2 miesiące", ponieważ tyle czasu będzie trwał okres próbny. Pracodawca ma zamiar przedłużyć mi umowę po okresie próbnym, a ja mam zamiar przykładać się do pracy, ale jednak żaden pracodawca nie może mieć pewności, że na pewno da mi zatrudnienie na okres 6 miesięcy. Dodatkowo przestraszony groźbą karną w oświadczeniu nie chciał wpisać nieprawdy (chociaż mógłby, żeby mi pomóc w przyznaniu mi bonu).
Z ustawy wynika, że muszę pracować przez minimum 6 miesięcy i po okresie 8 miesięcy udokumentować, że te 6 miesięcy rzeczywiście przepracowałem, niezależnie czy u jednego pracodawcy, czy tych pracodawców zmieniałem.
Czy warto się odwoływać od decyzji? Jeśli tak, to do kogo?