negocjacje z bankiem

• Autor wątku Autor wątku AnnaChrzan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaChrzan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Moja 72 letnia matka zaciągnęła kredyty konsumpcyjne w bankach. W momencie kiedy podpisywała umowy była osobą praktycznie nie widzącą przed poważną operacja oka. Lekarz psychiatra stwierdził też u mamy zaburzenia charakterologiczne, demencyjne. Jestem osobą upoważnioną do rozmów z bankiem w mamy imieniu (Upoważnienie notarialne).
Przesłałam do banków pisma, w których opisałam sytuację (wada oświadczenia woli). Banki odpowiedziały, że ustosunkują się do tych pism w okresie meisiąca do trzech. Czy w tym okresie spłata kredytu zostaje zawieszona (do rozpatrzenia) ? Czy nie muszę obawiać się przekazania sprawy do windykacji ? Słyszałam również o możliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Czy można byłoby skorzystać w tym przypadku z tej ustawy i w jaki sposób ?

Umowa podpisana przez osobę będącą ograniczoną w swoich prawach z racji przyczyn wskazanych przez Panią nie powinna w ogóle być ważna moim zdaniem.

Ostatnia edycja:
Spłata kredytu nie zostaje zawieszona. Przepisy o upadłości konsumenckiej jeszcze nie są obowiązującym prawem.

1. nie ma ubezwłasnowolnienia - nie ma ograniczenia w prawach
2. Wada hmm cięzkie do udowodnienia, to będzie

Powrót