Nękający nieznany numer

• Autor wątku Autor wątku b-s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b-s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!
Od kilku dni, w godzinach 9-21, co pół godziny, dzwoni do mnie nieznany numer. Gdy odbieram, nikt nie odpowiada i słychać tylko dwa dźwięki typu "piiip" :D. Zaczyna mnie to drażnić. Nie wiem czy najpierw mam iść na Policję czy do operatora? Czy w ogóle da się zablokować takie połączenia i namierzyć sprawcę nękania?

Spróbuj zablokować ten numer we własnym telefonie, w niektórych telefonach można to zrobić, jeśli się nie da, zgłoś się do Twojego operatora aby to uczynił.

Od niedawna istnieje nowy przypis KK, myślę że można z niego skorzystać. Nie słyszałem jednak o żadnym orzecznictwie w tej kwestii:

Przepis prawny:
Art. 190a.
§ 1.Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2.Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3.Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 4.Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

b-s napisał:
Nie wiem czy najpierw mam iść na Policję
Poważnie? Chcesz iść na policję, bo Ci telefon dzwoni?
rompel napisał:
myślę że można z niego skorzystać.
Nie rób sobie jaj.
bodzio2 napisał:
Od kilku dni, w godzinach 9-21, co pół godziny, dzwoni do mnie nieznany numer.
Nie ma tu problemu prawnego, tylko ew. techniczny. Do załatwienia:
bodzio2 napisał:
Spróbuj zablokować ten numer we własnym telefonie, w niektórych telefonach można to zrobić, jeśli się nie da, zgłoś się do Twojego operatora aby to uczynił.

Ja Malinowski napisał:
Cytat:
Napisał/a bodzio2
Od kilku dni, w godzinach 9-21, co pół godziny, dzwoni do mnie nieznany numer.
To nie moja wypowiedz, nie wiem dlaczego ją w ogóle cytujesz.
A poza tym temat sprzed prawie 6-ciu lat, odgrzewany kotlet.

bodzio2 napisał:
To nie moja wypowiedz, nie wiem dlaczego ją w ogóle cytujesz.
Użyłem funkcji "cytuj" zaznaczając wybrany tekst użytkownika. Dlaczego pojawił się Twój nick? Nie wiem. To jakiś błąd systemu (nie pierwszy raz spotkałem) niezależny od mojego działania. Niemniej, przepraszam.
bodzio2 napisał:
A poza tym temat sprzed prawie 6-ciu lat, odgrzewany kotlet.
Nie ja odgrzałem. Nie zauważyłem, że został założony dawno, dawno temu. Niemniej, przepraszam.

Powrót