Nękanie przez firmę windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku Michał9504
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał9504

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Potrzebuję pomocy w sprawie nękania przez firmę windykacyjną.

Moja mama pożyczyła kiedyś pieniądze w firmie pożyczkowej. Niestety mama nie zdążyła spłacić tej pożyczki w czasie i dług został przejęty przez firmę windykacyjną. Mama spłaciła zadłużenie w kwocie jaką kazała jej ta firma, lecz teraz firma ta wydzwania do mamy grożąc jej że jak nie spłaci zadłużenia to będzie miała problemy. Razem z mamą wysyłaliśmy im skany potwierdzeń wpłat, lecz oni ciągle dzwonią i wysyłają listy z coraz to większymi kwotami do zapłaty. Jakby tego było mało wysyłają także listy do koleżanki mojej mamy która jej tą pożyczkę poleciła i jej także grożą że to ona będzie musiała spłacać ten dług. W tych listach są wszystkie dane mamy i kwota zadłużenia czego mamy koleżanka nie powinna wiedzieć.

Co można w takiej sprawie zrobić?

Gdyż firma windykacyjna nie chce słuchać mamy tłumaczeń, że wszystko zostało uregulowane.
Prosiłbym o pomoc.

Kiedy mama wziela kredyt? Podaj jak najwiecej szczegolow moze kredyt juz sie przedawnil

Mama wzięła kredyt 1,5 roku temu więc dług się nie przedawnił. Firma windykacyjna "GetBack" wysłała wezwanie do zapłaty jakieś 6 miesięcy temu i mama zapłaciła całą zaległość w terminie i ma wszystkie potwierdzenia z wpłat.
Koleżanka która dostaje listy w tej sprawie pracowała w tej firmie pożyczkowej gdy mama brała pożyczkę i to ona była od znajdywania nowych klientów. To ona mamę namówiła na pożyczkę bo akurat mama potrzebowała pieniędzy na spłatę zadłużenia w mieszkaniu. Ale według mnie nie powinni wysyłać wszystkich informacji o mamy zadłużeniu do osoby która nie jest z rodziny.

Ostatnia edycja:
skoro mama ma pokwitowania na spłaty to ja bym spała spokojnie . powinna mama jeszcze pójść do prawnika w każdy mieście jest taki prawnik który nieodpłatnie pomaga. fakt nękania można zgłosić policji

Dziękuje za pomoc. Mam nadzieję że się wszystko uda wyjaśnić.

Powrót