Nękanie przez firmę windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku Gucio1968
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gucio1968

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Temat był już poruszany i były wskazówki co robić ale ja niestety nie znałem ich i zdaje się, że teraz mam problem. Otóż dostałem jakieś pismo (listem zwykłym) od ww. firmy windykacyjnej wzywający do zapłaty kwoty, jaką rzekomo jestem winien firmie Allegro. Fakt, że coś tam kiedyś wystawiałem z tym że nie po to żeby sprzedać a jedynie uwidocznić produkt w sieci (NB w tej sprawie w Allegro jest obecnie z kontrolą UOKiK tj. zawyżanie pozycji w wyszukiwarce przy użyciu niedozwolonych praktyk). Wszyscy radzą by w ogóle nie reagować, nie oddzwaniać itd. do momentu utrzymania listu poleconego. Ja niestety oddzwoniłem w dobrej wierze więc niejako potwierdziłem otrzymanie listu. Pytanie co robić dalej. Teoretycznie mógłbym zapłacić żądaną kwotę by mieć tzw. święty spokój ale przecież są jakieś zasady. To wszystko jest jakimś przekrętem, za którym stoi Allegro. Nigdy nie otrzymałem żadnego sensownego wezwania do zapłaty czyli z określeniem za co jest ta kwota i ... dlaczego taka wysoka. Kwota wydaje się niewielka ale dla mnie to naprawdę spory problem nawet nie tyle finansowy co etyczny (nie płacić oszustom) więc będę wdzięczny za wszelkie porady.

Ostatnia edycja:
Fakt, że coś tam kiedyś wystawiałem z tym że nie po to żeby sprzedać a jedynie uwidocznić produkt w sieci
Przeczytałeś regulamin portalu, czy tylko kliknąłeś że zapoznałeś się? Wystawianie przedmiotów w serwisie allegro jest usługą płatną.
NB w tej sprawie w Allegro jest obecnie z kontrolą UOKiK tj. zawyżanie pozycji w wyszukiwarce przy użyciu niedozwolonych praktyk)
Co ma piernik do wiatraka?
Teoretycznie mógłbym zapłacić żądaną kwotę by mieć tzw. święty spokój ale przecież są jakieś zasady.
Zasady określa regulamin portalu, który zaakceptowałeś.
dlaczego taka wysoka. Kwota wydaje się niewielka
To w końcu jaka? Samo wystawienie to groszowe sprawy.
z określeniem za co jest ta kwota
Zerknij w swoje konto - będziesz wiedział ile i za co.

Wystawiłem z uwidocznieniem i jest to kwota raczej dość spora - dlaczego opiszę poniżej. Jeśli dobrze pamiętam to za samo wystawienie zapłaciłem w momencie wystawienia ale podobno (jak powiedziała Pani z firmy windykacyjnej) jest tam gdzieś jakieś okienko, które domyślnie jest oznaczone jako samoczynne odnawianie reklamy i to okienko trzeba odkliknąć. Po trzech miesiącach allegro zdejmuje wszystko z historii (również wiadomość od firmy windykacyjnej) więc teraz nawet nie jestem w stanie tego sprawdzić. Problem jest tego typu, że ani razu nie dostałem żadnej faktury, która jednoznacznie wskazywałaby ile i za co. Dostałem jakiś enigmatyczny billing, z którego nic nie wynika. Moja uwaga dot. UOKiK - merytorycznie obok, ale ... cóż, jesteśmy ludźmi, nie zawsze w 100% merytorycznymi. Moje pytanie: czy jest się czego bać bo uważam, że cała sytuacja jest skutkiem jakiegoś sprytnego mechanizmu wyłudzania pieniędzy więc nie chcę płacić "złodziejom" ... nawet jeśli popełniają owo "złodziejstwo" zgodnie ze swoim regulaminem.... który zaakceptowałem.

Nie musisz nic płacić. Możesz czekać na pozew (o ile złożą) i w sądzie dowodzić swoich racji. Przegrasz - pokryjesz koszty procesu.

Dzięki Amadis, Na zdrowy rozsądek... będą próbowali mnie przekonać stosując jakieś triki psychologiczne, jakieś nękanie, itd. Tak zresztą mają napisane na stronie internetowej adresowanej do swoich klientów, że starają się wszystkie wierzytelności odzyskać na drodze przed sądowej. Czyli pewnie mają jakieś szkolenia swoich pracowników, jakieś warianty postępowania z dłużnikami. Zobaczymy, który zastosują w moim przypadku. Dziś usunąłem konto z Allegro. Nie zarobią na mnie już ani grosza a kupowałem całkiem sporo... Może to trochę dziecinne, ale czy zawsze musimy być 100% dorośli i 100% merytoryczni.. ;)

Usuniecie konta allegro nie powoduje, ze długi znikają.

Usunięcie konta spowodowało że Ty nie widzisz nic. Administrator ma nadal wszystko. W mojej ocenie zbyt pochopnie podjąłeś decyzję.

Powrót