Nękanie przez policje

• Autor wątku Autor wątku simon616pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simon616pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam od około pół roku jestem obserwowany przez policje czy to przez nieoznakowane samochody czy to przez drony praktycznie co noc (ciężko tego nie zauwazyc) moje pytanie brzmi czy mogę ich oskarżyć o nękanie czuje się obserwowany co krok moja psychika tego nie wytrzymuje boję się że nabawię się przez nich i ich obserwacje jakiejś choroby psychicznej ostatnio pojechałem do innego miasta po godzinie 24 po prostu poruchać a w tym innym mieście i tak śledziły mnie drony (na 100 procent to były one te same światła oraz ruszały się) pomocy mogę coś z tym zrobić czy niestety jestem bezradny i po prostu muszę dać się im obserwować wspomnę że nie jestem żadnym dillerem po prostu od czasu do czasu lubię sobie zapalić zioło pewnie przez to jestem obserwowany bo chcą dojść przezemnie do dilera ale bez przesady ile można być cały czas obserwowanym czuje się jak w klatce jak bym nie nie miał żadnej wolności moja psychika przez nich jest w coraz gorszym stanie

simon616pl napisał:
boję się że nabawię się przez nich i ich obserwacje jakiejś choroby psychicznej

Wg mnie nie masz się już co bać - z twojej wypowiedzi można wywnioskować, że już to nastąpiło.
Musisz niezwłocznie udać się do lekarza psychiatry albo minimum do psychologa.
Tam otrzymasz fachową pomoc - nie tutaj.

Zastanów się co jest bardziej prawdopodobne to że pół roku służby Ciebie śledzą, marynują na to masę zasobów i mimo braku postępów robią to dalej - czy to że źle oceniasz rzeczywistość.

Natomiast - co do bardzo dziwnej roli i zbyt dużych uprawnień służb specjalnych (i policji) to jest to niestety prawda. Powinno być tak jak jest w normalnych krajach - jeśli operacja wobec obywatela ostatecznie nie skończy się postawieniem zarzutów - obywatel (np. po pół roku) dostaje o tym informacje wraz możliwością wglądu do akt i wszystkich materiałów operacyjnych z ewentualną możliwością założenia sprawy o odszkodowanie czy naruszenie dóbr osobistych (jeśli nie było obiektywnych przesłanek do jego śledzenia czy naruszenia praw obywatelskich).

Obecnie w PL służby mogą Ciebie podsłuchiwać, sprawdzać szczegółowo twoje dane, śledzić Ciebie po czym nie postawić żadnych zarzutów a Ty możesz o tym nic nie wiedzieć. Nie ma też jak sprawdzić czy takie działania są wobec Ciebie prowadzone.

Problem zasygnalizował TK w 2006, NIK w 2013, nowelizacja z 2016 nic nie zmieniła mimo iż taki był jej zamiar pierwotny - przez ten cały czas rzecznik i innego organy działające na rzecz obywateli działają, działają i działają dalej - minęło już 16 lat a służby podsłuchują i śledzą z roku na rok większą ilość obywateli bez realnej kontroli i nadzoru!

Czy służby działają tylko w przypadku faktycznego zagrożenia państwa czy podejrzenia przestępstwa - a nie do rozwiązywanie prywatnych problemów osób uprzywilejowanych w strukturach państwa ? - Nie wiadomo - doświadczenie wykazuje że brak realnej kontroli zawsze prowadzi do patologii.

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie jesteś super przestępca,terrorysta,zabójca czy szpiegiem to wydaje ci się .Udaj się do psychiatry bo to co piszesz to początki psychozy.

Powrót