Nękanie telefonami

• Autor wątku Autor wątku neah55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neah55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
hej, po raz kolejny ja i moja rodzina jestesmy nekani telefonami po kilkanascie razy na dobe na wszystkie numery zarowno komorkowe jak i stacjonarne...

doradzcie co w tej sytuacji zrobic? i nie chodzi mi o blokowanie numerów czy nie odbieranie, ale o konkretne działania. gdzie zglosic ta sprawe? na policje, do UODO, do Uokiku czy gdzieś indziej?

oprocz nekania chcialbym tez zglosic podejrzenie przestepstwa czyli handlu danymi, numerami - gdyz niemozliwe jest, aby w ciagu godziny (czy kilku minut) gosc "wylosował" trzy numery (komorkowe i stacjonarne) z jednego gospodarstwa domowego... i doskonale wie w jakim miescie mieszkam.

powiedzial ze ma z jakiejs firmy moje dane, oczywiscie podal bledna nazwe i bledna nazwe strony internetowej :)

moje podejrzenie pada na *** - u nich mam wszystkie telefony. nigdy nigdzie nie podawalem mojego numeru telefonu stacjonarnego, komorkowych praktycznie tez nie - wiec skad je maja i wiedza ze to tego samego wlasciela??
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy podpisaniu umowy został przyznany rabat za udzielenie zgód marketingowych?

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Tak, jednak dopytywałem w ***mod*** firmie telekomunikacyjnej :) i to się tyczy tylko wyłącznie ich kontaktów ze mną, nie przekazują moich danych nikomu. A przynajmniej tak twierdzą :) Pytałem na czacie konsultanta czy komukolwiek przekazują moje dane, komu je przekazali itp i powiedzieli ze nikomu.

I nie wiem czy mowia prawde czy nie, czy ktoś moze (np jakis byly pracownik) wyciagnal bazy danych i je sprzedal, albo czy sami to robia.. Nie wiem, moze jakies sluzby by sie tym zajely i to sprawdzily?

Mam zapisane numery telefonow z ktorych dzwonia ci telemarketerzy - dzis znow koles dzwonil kilkanascie razy. I raz porozmawialem chcac dowiedziec sie skad dzwoni, z jakiej firmy, zeby podal dane firmy itp i mialem wrazenie ze rozmawiam z automatem, który wypowiada gotowe formułki w odpowiedzi na jakieś słowa/zdania klucze.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
I to jest właśnie to. Ludzie godzą się na 5 zł tańszy abonament, a potem zdziwienie 😉 to co mówią konsultanci to jedno, a to co robią z danymi to drugie. Proponuję wycofać zgody i zapłacić więcej za abonament. Problem zniknie, nie od razu ale zniknie.

No dobrze, ale dlaczego gdy mówię gościowi przez telefon że ma mnie usunac z bazy danych i że wycofuje swoje zgody, to to nie działa, a gosc dalej dzwoni? Ponoć taki komunikat sprawia że gość ma obowiazek sie natychmiast rozlaczyc i usunac moje dane. Co mam zrobic gdy tego nie robi i nęka telefonami?

Poczytałem trochę o tych zgodach, wychodzi na to, że zostałem wprowadzony w błąd podczas podpisywania umowy, gdyż dopytywałem się czy faktycznie są to tylko zgody na kontakty firmy z którą podpisuję umowę ze mną i czy nie będą nikomu moich danych sprzedawać/oddawać.

Firma telekomunikacyjna ma na stronie listę "partnerów marketingowych", którym ponoć przekazuje/sprzedaje te dane, jednak firma/spółka która do mnie dzwoni oraz firma od której dzwoniący ma moje dane nie widnieją na tej liście.

W takim razie - co mogę zrobić w sprawie wprowadzenia mnie w błąd podczas podpisywania umowy? A także co mogę zrobić w sprawie oszukiwania mnie przez konsultanta, który już podczas trwania umowy, w imieniu firmy mnie oszukał? Mam zapisaną z nim rozmowę na czacie, gdzie zapewniał mnie że firma nie przekazuje moich danych nikomu, że to nie od nich mają moje dane itp. Nie mam zatem 100% pewności że to od pomarańczowej sieci mają moje dane. Nie wiem też ile podmiotów dostało moje dane, bo co z tego że tutaj cofnę zgody skoro moje dane już poszły do dziesiątek innych podmiotów? Automatycznie chyba ze wszystkich baz mnie nie wyrejestruje tylko musiałbym do każdego podmiotu osobno zgłaszać się z wnioskiem o usuniecie mnie z bazy danych?

I czy w ogóle legalne jest takie kupowany i handel danymi klientów w ramach promocji na abonament?

Konsultant nie wprowadza w błąd, tylko mówi prawdę. Oni podają te dane tylko tym firmom, które są w wykazie, ale... no właśnie nikt nie napisał co z twoim numerem robi zewnętrzną firma. Taki mały niuans.

To się nazywa profilowanie i jest to powszechne.

Sam się na to zgodziłeś podpisując umowę niestety. Wycofaj zgody, a jak to nie pomoże, to zmiana numeru.

Powrót