Nękanie telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku netpg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

netpg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Od jakiegoś czasu otrzymuje kilkanaście razy dziennie telefon z pewnej firmy windykacyjnej, gdzie zamiast człowieka odsłuchiwać muszę wiadomość z automatu. Czy takie praktyki są dozwolone, bo chciałbym zgłosić sprawę na policję..

O, to bardzo proste.
Wystarczy zablokować ten numer w telefonie i problem z głowy :)
Ewentualnie zmienić numer telefonu...

Witam
Nie wiem czy problem moj mozna nazwac nekaniem, ale ja własnie tak to czuje. Moze ktos mi poradzi gdzie zglosci ta sprawe.

Od ponad roku regularnie co miesiąc otrzymuje sms z Banku informujace o powstalej zaleglosci na rachunku oraz regularnie raz w miesiącu dzwoni do mnie windykator tegoz Banku. Od ponad roku powtarzam iz nigdy w zyciu nie posiadałam zadnego rachunku w tej instytucji i nie nazywam sie tak jak nazywa sie własciciel tego konta. Na moja prosbe o zaprzestanie tych telefonów za kazdym razem słysze iz mam sie udac do placowki tego banku i tam to zgłosci ale ja nie mam czasu na stanie w kolejkach i wyjasnianie tej sprawy przeciez to nie ja prosiłam o telefony do mnie wiec dlaczego mam tracic czas i chodzic do oddziału. Prosze o informacje w jaki sposob moglabym to rozwiazac.

gwiazda74 radzę iść do tego banku i wyjaśnić sprawę. Uporczywe nękanie telefonami to stalking i jest karalne (chyba do 3 lat )

1) Idź do banku. Telefony z taką częstotliwością to nie jest nękanie - również celowość tych telefonów nie wypełnia znamion przestępstwa.
2) Nie każde "uporczywe telefonowanie" to nękanie - powiedz to matce która dzwoni regularnie, dzień w dzień, do dziecka, o której wróci do domu ;). Samo przestępstwo istnieje w KK od czerwca 2011r.

Pozdrawiam

P.S. Chcę to napisać grzecznie, więc ... znakorla ... na forum ludzie często szukają pomocy, w bardzo ważnych życiowo sprawach, więc polecam się upewnić przed udzieleniem odpowiedzi, czy jesteś choć blisko prawdy :)

hej madralo a gdzie jest powiedziane ze nęknie to co najmniej telefony co dwa dni zgodnie
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

kazdy pojecie uporczywe rozumie inaczej dla mnie 2 sms i 1 telefon miesięcznie od roku jest nekaniem ...

Widzę pełna kultura ... wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność.
Chcesz się przekonać czy masz rację ... polecam udać się na najbliższy posterunek Policji lub Prokuratury.

Pozdrawiam

A ja jednak proponuje iść do banku i wyjaśnić tę sprawę

gwiazda74 napisał:
hej madralo a gdzie jest powiedziane ze nęknie to co najmniej telefony co dwa dni zgodnie
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

kazdy pojecie uporczywe rozumie inaczej dla mnie 2 sms i 1 telefon miesięcznie od roku jest nekaniem ...

Nigdzie nie są jasno wytyczone granice, je wyznacza jedynie zdrowy rozsądek, ale w przypadku tej sprawy mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że powyżej opisana sytuacja nie jest stalkingiem.

Tak jak wcześniej napisano - proszę udać się do banku, myślę, że to najszybciej zakończy temat z pozytywnym skutkiem.

Przez telefon 1/4 dłużników podaje się za inne osoby, lub twierdzi, że to pomyłka, dlatego pracownicy poinformowali, aby udać się do placówki.

Powrót