NĘKANIE?

• Autor wątku Autor wątku pozytywni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozytywni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Prosze o poradę jeśli to możliwe. Oto moja sprawa:

Jestem zadłużony w pewnej firmie na 10tys zł z tytułu niezapłaconej faktury. Oczywiśnie mam zamiar to splacić w pewnym terminie i takie informacje prekazywałem wlascicielowi firmy, zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji. Ten jednak wieczorami pisze maile do mojej rodziny, do mnie, do moich współpracowników i firm w których padają groźby lub nękające teksty. Np do mojej żony pisze: "zobaczysz zrobie wszystko by zamknęli tego twojego faceta, kut..., złodzieja a moze ciebie też oszukał? Niech szykuje wyprawke dla coreczki bo niedlugo nie będzie go w domu dlugie lata". Do współpracownikow pisze "ten oszust, złodziej, przeżeracz długów", ja otrzymuje maile ze strasznymi epitetami typu: "wycisne z ciebie wszystko ty... a jak nie to ZDYCHAJ"... itd
NIGDY nie otrzymałem od gościa oficjalnego pisma a codziennie mi pisze że dziś złożył zawiadomienie do prokuratury i jutro rano policja do mojego mieszkania wparuje i mnie zabiorą na oczach córki i żony...
OK.. nie wiem jak to wygląda bo pierwszy raz w 4 letniej historii mojej działalnosci mam zadłuzenie i nie wiem jak wszystko przebiega. Z całym szacunkiem... wiem że ja tu jestem ten ZŁY i zdaję sobie sprawę z odsetek i odpowiedzialności, ale czy ktoś ma prawo tak mnie nękać? Proszę o poradę co mogę zrobić by przyciąć mu język? :(

Zbieraj dowody. Nagrywaj rozmowy itp. zgromadź świadków. A potem zawiadomienie do prokuratury.
Nie jesteś tu ten zły. Kwestie zadłużenia dochodzone są na drodze cywilnej. Oczywiście - z poszanowaniem art. 5 kc : wyłącznie w granicach zasad współżycia społecznego.
Kodeks karny:
Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Powrót